Tizennyolc kilométer utat aszfaltoznak le Felcsíkon

Tizennyolc kilométer utat aszfaltoznak le Felcsíkon

Közel négymillió eurót – mintegy 17 millió lejt – költhet útfelújításra Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály község a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás által benyújtott, pozitívan elbírált pályázat révén. 

bogat kisterseg palyazat vn 005_b

A tervek szerint 18 kilométer útszakaszt aszfaltoznak le a következő években, a beruházás pedig tízezer felcsíki lakost érint. Szentes Antal, a fejlesztési szövetség projektfelelőse sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a Bogát térség önkormányzatainak társulása az EU-s alapokból finanszírozott Országos Vidékfejlesztési Program kiírását pályázta meg. Az októberben leadott iratcsomó nyomán januárban helyszíni ellenőrzést tartottak, és két hete hirdették ki a nyerteseket. Országos szinten tíz projektet bíráltak el pozitívan, ezek közül három Hargita megyei beruházás, a társulás által benyújtott iratcsomó pedig az egyedüli csíkszéki terv.

Az összeg felét lehet lehívni előlegként

Az általános forgalmi adó (áfa/TVA) nélkül 17 millió lejbe kerülő projekt keretében Csíkcsicsóban 5 kilométer, Madéfalván 4,1 kilométer, Csíkrákoson 5,3 kilométer, míg Csíkszentmihályon 3,9 kilométer utat aszfaltoznak le, ez utóbbi településen pedig két nagyobb hidat is korszerűsítenek. A pályázati anyag összeállításakor a településvezetőknek kellett eldönteniük, hogy pontosan mely szakaszokat újíttatják fel, az elnyerhető összeg ugyanis községenként nem haladhatta meg az egymillió eurót.

A finanszírozást utólag kapják meg a községek, de előlegként le lehet hívni a nyert összeg felét – ennek köszönhetően eleinte nem lesz gond az elszámolással, de később nehézséget okozhat a szükséges források megtalálása, ezért ezek felkutatásának már most nekilátnak az érintett önkormányzatok. A műszaki terveket három hónapon belül kell elkészíttetni, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást pedig 12 hónapon belül kell lebonyolítani. A finanszírozási szerződés megkötése után 36 hónap alatt kell véglegesíteni a projektet, tehát a tulajdonképpeni kivitelezés legjobb esetben is csak egy év múlva kezdődhet el.

Önerőből nem tudnák megvalósítani a tervet

A sajtótájékoztatón jelen volt a négy község polgármestere is, akik egyetértettek abban, hogy a siker a fejlesztési társulás létjogosultságát igazolja. Császár Attila, Csíkrákos elöljárója rámutatott: a projekt legnagyobb haszonélvezője az általa vezetett település, ugyanis minden községi utcát le tudnak aszfaltozni. A megpályázott egymillió euró Csíkrákos négyéves összköltségvetésének felel meg, így önerőből nem tudták volna megvalósítani a terveket. Csikcsicsó községi utcáinak kétharmadát fogják korszerűsíteni, ez pedig óriási előrelépést jelent, mivel jelenleg csak a településen áthaladó megyei és országutakat borítja aszfaltréteg – hívta fel a figyelmet Becze Attila polgármester. Hozzátette: az időzítés is kiváló, mivel idén fejezik be az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítését, így az aszfaltréteg már a vezetékek fölé kerül, tehát később nem kell feltörni az utat.

Hasonló a helyzet Csíkszentmihályon, Kósa Péter községvezető elmondta ugyanis, hogy jelenleg zajlik a szennyvízhálózat kiépítése. A pályázat révén a településen az utak 40 százalékát fogja aszfaltréteg borítani. Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere szerint keresik annak lehetőségét, hogy a projektből kimaradó utakat is felújítsák. Jelenleg a község útszakaszainak mintegy egyharmadán van aszfalt, az EU-s pénzből a fennmaradó rész 90 százalékát korszerűsítik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »