Tizenkilencre lapot húztak

Magasabb fokozatba kapcsolt az idén a globális gazdasági növekedés üteme, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint a 2016-os 3,2 százalék után 2017-re 3,6 százalékra, 2018-ra 3,7 százalékra gyorsulhat. Ez tipikusan kedvez a ciklikus iparágaknak, ezen belül a repülőgépgyártóknak, amelyeknek az Airbus és a Boeing az ikonikus képviselői. Az utóbbi évek kedvező megrendelési számai után az iparági szereplők idén egy korrekció kezdetére számítottak.

Az Airbusnál ez látható is, a Boeing azonban már a szokásos nagy év végi hajrá előtt majdnem annyi megrendelést kapott, mint tavaly egész évben. A továbbra is kedvező iparági kilátásokból pedig a repülőgépgyártók mellett azok beszállítói is nagymértékben profitálhatnak. Az egyik legnagyobb ilyen cég a United Technologies, amely a híres Otis felvonók gyártása mellett repülőgép-turbinák, valamint repülőgépekben használt elektronikus és informatikai rendszerek gyártásával és fejlesztésével is foglalkozik. A vállalat az idei harmadik negyedévben 6 százalékos organikus bevételnövekedést tudott felmutatni, ami 2011 óta nem látott mérték. Ennek motorja az utóbbi években a repülőgépipart kiszolgáló üzletág volt.

Hírdetés

Ezt a trendet meglovagolva, szeptember elején jelentette be a vállalat, hogy vételi ajánlatot tesz a szektortárs Rockwell Collinsra, így egy sikeres akvizíció esetén még nagyobb mértékben részesülhet a kedvező iparági körülményekből. Az eladósodottság potenciális növekedése és az ebből származó rövid távú következmények (részvény-visszavásárlási program átmeneti felfüggesztése, adósságbesorolás potenciális leminősítése) miatt a befektetők kezdetben nem örültek a hírnek, a hosszabb távú pozitívumokat (szinergiahatások, nagyobb alkuerő) mérlegelve azonban mostanra ismét a bejelentést megelőző szintekre érkezett az árfolyam. Ezzel ismét megközelítette a 125 dollár környékén lévő történelmi csúcsot, s ha ezt sikerül áttörnie, egészen 140 dollárig emelkedhet a technikai alakzat alapján.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »