Tizenkét évesnél idõsebb az autója? Van egy rossz hírünk

Tizenkét évesnél idõsebb az autója? Van egy rossz hírünk

A képviselőház döntőházként szavazta meg azt a törvénymódosítást kedden, amely többek között előírja az autótulajdonosoknak, hogy amennyiben a gépjárművük idősebbek, mint tizenkét éves, az időszakos műszaki vizsgálatot ezentúl minden évben el kell végezni rajta.

A törvénymódosítás értelmében ezentúl az autók hiányosságai három kategóriába lesznek sorolhatóak:

Kisebb hiányosságok: olyan hiányosságok, amelyek nem befolyásolják jelentősen a járművek környezetre gyakorolt ​​hatását és nincsenek komolyabb biztonsági kockázatai sem.

Nagyobb hiányosságok: Olyan hiányosságok, amelyek veszélyeztethetik a sofőr és a jármű biztonságát, kedvezőtlen hatással vannak a környezetre valamint veszélyeztethetik az úthasználókat stb.

Veszélyes hiányosságok: Olyan hiányosságok, amelyek közvetlen és azonnali kockázatot jelentenek a közúti biztonságra nézve, vagy amelyek különösen károsak a környezetre.

Hírdetés

Ha az autónak csak kis hibái vannak, de ezek összességében veszélyessé, vagy túlságosan környezeszennyezővé teszik, bekerülhet egy súlyosabb kategóriába.

Azok a sofőrök akiknek az autójuk nem ment át a műszaki vizsgán és továbbra is forgalomba szeretnék tartani, kötelességük az autót megjavíttatni és 30 napon belül újra elvégezni a vizsgálatot.

Az új autók esetében a műszaki vizsga elvégeztetése az autó beregisztrálása utáni három évben meg kell hogy történjen.

A tizenkét évesnél idősebb kocsik esetében a műszaki vizsgát ezentúl két év helyett, évenként kell megismételni.

Minden más autó esetében az időszakos műszaki vizsgálatot 2 évente kell elvégeztetni, ahogy eddig is.

A törvény azután lép életbe, miután az államelnök ellátta aláírásával és megjelent a Hivatalos Közlönyben. (automarket.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »