Tizenegy városnak lesz szélsőjobbos vezetése

Tizenegy városnak lesz szélsőjobbos vezetése

A jobbközép nyerte a helyhatósági választást Franciaországban. Országosan több, mint 45 százalékot szereztek. A szélsőjobb 7 százalékot kapott, ami Le Pen pártjának a legjobb eredménye. A szocialista miniszterelnök elismerte, hogy szükség lehet a kormány átalakítására a vereség után.

Le Pent éltetik a francia radikálisok a helyhatósági választás után. A Nemzeti Front története legjobb eredményét érte el, 11 francia városnak lesz szélsőjobboldali vezetése.

„Franciaország beteg, és nem segít rajta, hogy a szocialisták és a jobbközép egymásnak adogatják a hatalmat. A franciák kezdenek ráébredni, hogy változás kell, meg kell szabadulni az évtizedek óta irányító szocialista-jobbközép elittől” – szónokolt Le Pen.

A választás győztese a mérsékelt jobboldal, a korábbi elnök, Nicolas Sarkozy pártja. Az 1100 francia nagyváros közül 550-ben lesz jobboldali vezetés, a baloldal csak 400 településen nyert. A legfontosabb szocialista győzelem Párizs, ahol először lesz nő a polgármester. A baloldali kormányfő elismerte, hogy a vereség után a kormányátalakítás is felmerülhet.

Hírdetés

„A végeredmény helyi és országos szinten is mutatja a kormány támogatottságának a jelentős visszaesését. Az alacsony részvételi arány arra utal, hogy sok embert vesztettünk, akik 2012 júniusában még támogattak minket” – jelentette ki Jean-Marc Ayrault miniszterelnök.

A francia baloldal imidzsének egyébként az államfő, Francois Hollande teszi a legrosszabbat. 20 százalék alatt van a népszerűsége, ilyen rosszul egy francia köztársasági elnök se állt. Hollande megválasztásakor a munkahelyteremtés ígéretével nyert, de a másfél éves elnöksége alatt mégis 12 százalékra nőtt az állástalanok aránya.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »