Tíz ország az összes orosz sportolót eltiltaná a riói olimpiától

Tíz ország az összes orosz sportolót eltiltaná a riói olimpiától

Tíz ország azt javasolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyetlen orosz sportolónak se engedélyezze az indulást az augusztusi riói olimpián. A magyarázat szerint az általános eltiltásra azért lenne szükség, mert az orosz sportolók állami segédlettel doppingoltak, s a Szocsiban rendezett 2014-es téli ötkarikás játékokon is több orosz versenyző szedett tiltott teljesítménynövelő szereket.

Az oroszok teljes eltiltását többek között az USA, Németország, Kanada, Spanyolország, Svájc és Japán olimpiai bizottsága szorgalmazza, s a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet, a WADA hétfőn hozza nyilvánosságra jelentését az oroszokat érintő doppingvádak ügyében indított vizsgálat eredményeiről.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint az eltiltást szorgalmazó államok azért léptek a nyilvánosság elé a WADA-jelentés közzététele előtt, mert ezzel is nyomást akarnak gyakorolni a szervezetre.

A WADA azt követően indított vizsgálatot, hogy Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai doppinglaboratórium Egyesült Államokba emigrált egykori vezetője azt állította, segítették az állami szervek a sportolókat a doppingolásban. Rodcsenkov szerint legalább 15, doppingot szedő orosz sportember végzett érmes helyen Szocsiban.

A WADA-tól függetlenül a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) javaslata alapján az orosz atléták többsége – ugyancsak a doppingvádak miatt – nem utazhat Rióba. A szövetség azon orosz sportolók indulását támogatja csak, akik külföldön, ellenőrizhető körülmények között készültek fel a nyári olimpiára.

(HVG – MTI nyomán)

 

Mostantól a magukat Évának képzelő Bélák is indulhatnak nők között az olimpián – öncsonkító műtét sem kell

A moszkvai doppinglabor Amerikába szökött volt igazgatójának kihallgatását kérték az oroszok


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »