Tíz nap alatt 6,5 milliárddal gazdagodott Mészáros Lőrinc

Jelentősen felértékelődtek a részben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei vállalatok, az Opimus Nyrt. és a Konzum Nyrt., amióta kiderült, hogy utóbbi társaság részesedést szerzett az MKB bankban. A két vállalat részvényei már az elmúlt hónapokban is jelentősen drágultak, az előző néhány napban azonban egyenesen kilőttek, és jellemzően csak a napon belüli 15, illetve 20 százalékos felső kereskedési limit korlátozta árfolyamuk emelkedését. A szárnyalás valójában már a június 1-jei MKB-bejelentés előtt megindult: május 29-e óta az Opimus kurzusa 133, a Konzumé 215 százalékkal ugrott meg. A folyamat várhatóan a következő napokban is folytatódik, hiszen a két papírral tulajdonképpen tőzsdenyitás óta nem kereskednek, mivel a tulajdonosok a jelenlegi árfolyamért nem kívánják eladni részvényeiket, a potenciális vevők pedig a felső limit miatt ma többet nem ajánlhatnak érte.

Hírdetés

A rali nagy nyertese természetesen Mészáros Lőrinc, aki néhány nap alatt csak ebben a két cégben meglévő tulajdonhányadán milliárdokat nyert. Az Opimusban meglévő szűk 17 százalékos részvénycsomagja 3,4 milliárddal, 19,6 százalékos Konzum-pakettje pedig 2 milliárddal ér többet, mint tíz nappal ezelőtt. A felcsúti polgármester vagyona így május vége óta durván 3,5 milliárd forinttal hízott.

Amiatt egyébként, hogy a felcsúti polgármester cégeinek papírjai iránt már az MKB-ügylet nyilvánosságra kerülése előtt is megugrott az érdeklődés, akár eljárás is indulhat. A Hvg.hu írt róla, hogy a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szerint a piaci mozgásokból úgy tűnik, mintha „egyes piaci szereplők már a június 1-jei bejelentést megelőzően, de ennek az információnak a birtokában elkezdtek volna kereskedni pont úgy, mint amilyen hatást a hír – valóban – ki is váltott”. A szervezet emiatt beadványban javasolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank a piac biztonsága, valamint az esetleges jogsértések hatékony felderítése és szankcionálása érdekében haladéktalanul indítson piacfelügyeleti eljárást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »