Tíz könyv, amit érdemes elolvasni, mielőtt film lesz belőle

Tíz könyv, amit érdemes elolvasni, mielőtt film lesz belőle

Bár egyre inkább javulni látszik az eredeti ötletekből készülő filmek aránya Hollywoodban, azért még mindig szívesen nyúlnak egy-egy meghatározó regényhez, kapós bestsellerhez vagy elképesztő igaz történethez a nagy rendezők. Steven Spielberg gyerekmesét, Martin Scorsese japán keresztény regényt, Ewan McGregor pedig egy Philip Roth-klasszikust dolgozott fel, de háborús szatírákból sem lesz hiány a 2016-os adaptációkat elnézve.

1. Roald Dahl: Szofi és a HABÓ

Mi ez? – Roald Dahl volt az irodalom Pixarja: legnagyobb művei (Karcsi és a csokoládégyár, A fantasztikus Róka úr, hogy mást ne említsünk) gyerekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztatóak, nem csoda, hogy mindig is kedvelte őt Hollywood. A Szofi és a HABÓ (a betűszó a Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriást takarja) is egy meseregény, egy árvaházi kislányról és a gyermekevést megtagadó óriás barátjáról. Magyarul Nagy Sándor zseniális szófacsarásokkal élő fordításában jelent meg.

Kik filmesítik meg? – Tim Burton és Wes Anderson után most Steven Spielberg nyúlt Dahl-regényhez, és egyből hozta is magával újdonsült Oscar-díjasát, Mark Rylance-et az óriás szerepére. Feltűnik még a filmben Rebecca Hall és Bill Hader is. A könyvvel ellentétben a filmváltozat A barátságos óriás címen fog futni nálunk.

Mikor jön? – Amerikai premier: 2016. július 1.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »