„Tíz hónapos kor alatt nem ajánlott a húsfogyasztás”

„Tíz hónapos kor alatt nem ajánlott a húsfogyasztás”

Csak 10 hónapos kortól szabad bevezetni a húst a babák étrendjébe – mondta hétfőn Mihaela Bălgrădean, a bukaresti Marie Curie kórház nefrológiai osztályának vezetője azzal kapcsolatban, hogy a hét végén két, fél év körüli kisbabát szállítottak az intézménybe a Ialomiţa megyei Feteşti-ről súlyos veseelégtelenséget okozó hemolitikus urémiás szindrómával.

balg54_bMihaela Bălgrădean

A kicsik húst fogyasztottak, egyiküknek húslevest, a másiknak pedig töltött káposztát adtak a szüleik. „Ki kell hagyni a húst tartalmazó ételeket a hat hónapos babák étrendjéből. Az a kicsi, aki húslevest evett, jobban van, de továbbra is megfigyelés alatt tartjuk. A másik kisbaba, akivel töltött káposztát etettek, súlyos állapotban van, dialízisen” – mondta az orvos.

Bălgrădean hozzátette, hét hónapos babának semmiképpen sem ajánlott a húsfogyasztás, hiszen az emésztőrendszer ebben az életkorban még nem eléggé fejlett. „Csak tíz hónapos korban ajánlott bevezetni a húst az étrendbe, és semmiképp sem adjunk a kicsiknek feldolgozott húst: fasírozottat, miccset, hasonlókat. Az utóbbi időben sok olyan kisbaba került az intézménybe hemolitikus urémiás szindrómával, akik ilyesmit fogyasztottak” – mondta a nefrológiai osztály vezetője.

Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, további vizsgálatokat végeznek, hogy kiderítsék a feteşti-i gyerekek megbetegedésének pontos okát. Amint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt hetekben több, főleg Argeş megyei kisgyereket szállítottak bukaresti kórházakba véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó hemolitikus urémiás szindrómával, hárman közülük életüket vesztették.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »