Tíz éves a Wikileaks, Assange nem hátrál

Tíz éves a Wikileaks, Assange nem hátrál

Az évforduló alkalomból a Spiegel kérdezte Julian Assange-ot, aki további kiszivárogtatásokat ígér.

Továbbra is folytatná a politikusoknak kellemetlen belső iratok szivárogtatását Julian Assange, akit abból az alkalomból kérdezett a német Spiegel, hogy tíz éve jegyezték be a wikileaks.org nevű kiszivárogtató portált.

Assange az interjúban tagadta, hogy az orosz titkosszolgálatoktól kapta volna az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségről (NSA) szóló dokumentumokat illetve azokat, amelyek egyértelműen bebizonyítják, hogy a Demokrata Párt vezetése az előválasztásokon kifejezetten manipulált Hillary Clinton javára és vetélytársa, Bernie Sanders szenátor kárára. Mint mondta, amennyiben Donald Trump kampányáról vagy a Republikánus Pártról kapna belső dokumentumokat, azokat is publikálná, ezeket nem cenzúráznák pusztán azért, mert Amerikában választások lesznek.

Az újságíró, aki kényszerűségből évek óta Ecuador londoni nagykövetségének vendégszeretetét élvezi, most elmondta: az orosz vezetés korrupciós ügyeiről is publikálna adatokat, sőt ez már meg is történt, hiszen eddig 650 ezer olyan dokumentumot hoztak nyilvánosságra Oroszországról és Vlagyimir Putyinról, amelyekből később több kritikus hangvételű könyvet is írtak.

Tízmillió bizalmas dokumentum

A kiszivárogtató portál alapítója azonban ma arra a legbüszkébb, hogy 10 év alatt több mint tízmillió dokumentumot publikáltak. Ennek nagyobb részét éppen az elmúlt hat évben szellőztették meg, mióta Assange Ecuador londoni követségén él. De nem csak ezzel dicsekedhet a portál: túlélt egy súlyos konfliktust egy szuperhatalommal, a bankok gazdasági blokádját úgy, hogy ma nincsenek adósságaik, de munkatársakat sem kellett elbocsátaniuk. Sőt, Assange szerint még egyetlen pert sem vesztettek a szivárogtatásaik miatt, és arra sem tudták őket kényszeríteni, hogy cenzúrázzák az anyagaikat.

Assange szerint egyébként az eddigi legjelentősebb eredményük az amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása volt, melynek során 2011-től több millió anyagot hoztak nyilvánosságra. A munkát pedig a rájuk nehezedő nyomás ellenére továbbra is folytatnák, amit nagyban segít, hogy hisznek abban, amit csinálnak.

„Mindez igencsak örömteli. És intellektuális értelemben meglehetősen izgalmas” – nyilatkozta Asssange a Spiegelnek.  „Néha az igazság nagy pillanatai kerekednek ki belőle. […] Sokakat, akik a Wikileaksnek dolgoznak, ugyanaz az ösztön vezérli: ha megszorongatnak minket, visszatámadunk.”

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »