Tíz éve lincselték meg Szögi Lajost

Tíz éve lincselték meg Szögi Lajost

A tiszavasvári tanár gyermekei a mai napig nem jutottak hozzá a kártérítéshez.

Pontosan tíz éve lincselték meg Szögi Lajost a Borsod megyei Olaszliszkán. Azután támadtak rá helyi cigányok, hogy egy roma kislány átszaladt a kocsija előtt, és az út melletti árokba esett, de nem sérült meg. Az akkor 44 éves földrajztanárral utazott két kislánya is; a férfi utolsó szavaival az ő életükért könyörgött. A gyerekek lassan felnőnek, de az emlékek nem halványulnak, a megítélt kártérítésből pedig semmit sem láttak.

Még mindig nem tette túl magát Szögi Lajos családja a 2006-ban történt brutális gyilkosságon, többek között éppen ezért nem szerettek volna nyilatkozni. Ügyvédjüktől, Helmeczy Lászlótól azonban megtudtuk, hogy a meglincselt tanár legnagyobb lánya, aki egyébként nem volt ott Olaszliszkán, már férjhez ment, és született egy kislánya. A középső lány utolsóéves az orvosi egyetemen, kardiológusnak készül, a legkisebb gyermek pedig középiskolás.

A tragikus sorsú tanárról azóta is minden évben megemlékeznek: az október 15-hez legközelebb eső szombaton Tiszavasváriban találkoznak az emlékezők, ahol megkoszorúzzák a tragédia után felállított kopjafát. Utána Olaszliszkára, a gyilkosság helyszínére mennek, ahol az a református lelkész mond beszédet, aki eltemette az áldozatot, majd elindul a „Szögi Lajos-emlékmenet”, amely tulajdonképpen egy természetjáró túra. – Azért így emlékeznek, mert az áldozat is természetbarát volt, gyakran járt túrázni – tette hozzá az ügyvéd. Szögi Lajos idős szülei pedig mindennap kilátogatnak a temetőbe, fiuk sírjához. Az idei megemlékezést holnap tartják a mai munkanap miatt.

Helmeczy László azt is elmondta, hogy a család anyagi helyzete nem túl jó, Szögi Lajos halálával elvesztették a családfenntartót, és az állam is magukra hagyta őket. Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a gyilkosság idején 14 és 5 éves lányoknak, valamint a család többi tagjának – Szögi Lajos nagyanyja azóta elhunyt – 2010-ben a bíróság jogerősen 46 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, de ebből a mai napig egy fillért sem láttak. A családot és az orvosira járó lányt egy – Helmeczy és Csányi Sándor által életre hívott – alapítvány támogatja. A család és a lány is 30-30 ezer forintot kap minden hónapban, de sokszor másként is segítik őket.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a Szögi családdal ellentétben a 2008–2009-ben történt romagyilkosságok áldozatai hozzátartozóinak már több tíz millió forintot fizettek ki. Az ügyvéd szerint az áldozatvédelmi törvény jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy megfeleljen a céljának. Az ügyvéd szerint úgy kellene módosítani a törvényt, hogy egyéni elbírálás alapján döntsenek a kártalanításról, és legyen egy keret, amelyből – más lehetőségek híján – segítséget kaphatnának az áldozatok hozzátartozói.

A brutális gyilkosság azután történt, hogy Szögi Lajos – aki éppen az egyik lányáért indult Vámosújfaluba – autójával elsodort Olaszliszkán egy cigány kislányt, aki az út melletti árokba esett, de komolyabban nem sérült meg, csupán horzsolásai keletkeztek. A nyomozás adatai szerint Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem lett-e baja a gyereknek, de az autóból már nem tudott kiszállni, mert a lány bátyja a kocsihoz rohant, és a motorháztetőre felugorva, ököllel a szélvédőre ütött, amely betört.

Szögi Lajos megpróbált az autóval elindulni, de nem tudott, mivel akkorra odaért a kislány apja, még fiatalkorú bátyja és további három rokona, akik kirángatták a kocsiból, majd ütlegelni, rugdosni kezdték. Ezalatt a kislány anyja kicsivel távolabbról – bujtogatva az ütlegelőket – azt kiabálta, hogy „Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!”, holott az esés után a Kitti nevű lány beszaladt a házuk udvarára.

A tettesek felindulásukkal próbálták megmagyarázni, hogy emberi mivoltukból kivetkőzve támadtak a köztiszteletben álló többgyermekes családapára. A legtöbbször a kislány báty-
ja rúgott bele az áldozatba, egy másik rokon pedig nekifutásból rúgta fejbe Szögi Lajost. Kitti apja az udvarba is beszaladt, ahonnan egy baltát hozott elő, amivel le akarta vágni a földön fekvő, már súlyosan sérült ember fejét.

Szögi Lajos könyörgött, hogy ne bántsák a lányait, a lincselők viszont azt ordították a két gyereknek, hogy ha nem fogják be a szájukat, akkor megerőszakolják őket. A lányok ekkor elmenekültek a város felé, és egy szembejövő asszony autóját megállítva, majd a telefonját elkérve értesítették édesanyjukat és nővérüket. Mire Sátoraljaújhelyről a mentők megérkeztek, Szögi Lajos már belehalt súlyos sérüléseibe. Az elsődleges orvos szakértői vélemény szerint 45 ütés, rúgás érte a tanárt.

A sérülések túlnyomórészt az áldozat fején és nyakán keletkeztek, és közvetlenül ezek okozták a férfi halálát. Szögi Lajost többezres tömeg kísérte utolsó útjára október 21-én Tiszavasváriban. Olaszliszka önkormányzata 2011-ben emléknappá nyilvánította október 15-ét, 2015-ben pedig a tiszavasvári Zalka Máté utcát Szögi Lajos utcára nevezték át.

Az ítélet

A Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án kihirdetett jogerős ítéletében megváltoztatta az elsőfokú verdiktet, és három tettest életfogytig tartó, hármat 15–17 év közötti, kettőt pedig 10-10 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélt társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. Így az elsőrendű vádlott, ifjabb Horváth Dezső, a kislány idősebb bátyja 17 év fegyházat kapott. A másodrendű vádlottat, idősebb Horváth Dezsőt, a kislány apját első fokon életfogytig tartó, de minimum 30 év fegyházbüntetésre ítélték. A másodfok ezt életfogytiglanira módosította. A harmadrendű vádlott, Szarka András első fokon kiszabott 15 éves fegyházbüntetését a másodfok is helybenhagyta, ahogy a negyedrendű vádlott, a kiskorú Szarka Gergőét is, akinek tíz évet kell fiatalkorúak börtönében töltenie. Szintén helybenhagyta a másodfokú bíróság az ötödrendű vádlott, idősebb Horváth Dezsőné, a kislány anyja 15 éves fegyházbüntetését.

A hatodrendű vádlott, Fercsák György büntetését az első fokon kiszabott 15 év szabadságvesztést életfogytig tartó fegyházbüntetésre súlyosbították, csakúgy mint a hetedrendű vádlott Jónás Gusztávét. Horváth Krisztián nyolcadrendű vádlott, aki szintén a kislány testvére, az elsőfokú döntéssel egyezően, tíz év börtönbüntetést kapott, amit a fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. A táblabíróság megállapította: a vádlottak nem a kislány sorsával, hanem a bosszúállással törődtek, ráadásul ezt útonálló, garázda módon tették, és annyira veszélyesek a társadalomra, hogy nem szabható ki rájuk enyhébb büntetés.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »