Tíz év – Elévült bűncselekmények, nevetségesen enyhe ítéletek a 2006-os rendőri brutalitás kapcsán

Tíz év – Elévült bűncselekmények, nevetségesen enyhe ítéletek a 2006-os rendőri brutalitás kapcsán

Május 26. az a nap, amikor a Fidesznek és a baloldalnak csendben kellett volna maradnia. Tíz évvel ezelőtt azon a május végi napon mondta el hírhedt őszödi beszédét az MSZP-frakciónak Gyurcsány Ferenc. A kormányfő arról beszélt, hogy hazudtak az ország helyzetéről, becsapták az embereket. Miután mindez nyilvánosságra került, tüntetéssorozat kezdődött, ami többször utcai erőszakba torkollott. A nyilvánvaló törvénytelenségek ellenére sem Gyurcsány Ferencet, sem a rendőri brutalitás elkövetőinek többségét soha nem vonták felelősségre.

A Fidesz elszámoltatási blöffjének legfőbb bizonyítéka, hogy az őszödi beszédet jegyző Gyurcsány Ferenc még csak bíróság elé sem állt a 2006-os véres események miatt. Ehelyett a „jeles” évforduló alkalmából Gyurcsány azzal robbantott, hogy szerinte őt elárulták párttársai. A Fidesz meg azzal, hogy a baloldalon semmi sem változott, a hazugságok is ugyanazok, ahelyett, hogy bocsánatot kérnének az emberektől, ugyanúgy becsapják őket.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerint az, hogy Gyurcsány pártrendezvényen és a Facebookon emlékezhet meg a beszédéről, tökéletesen mutatja a magyar közélet állapotát és a Fidesz elszámoltatási hatékonyságát. Hozzátette, „ha Magyarországon minimális elszámoltatás lett volna, ha a magyar közéletben minimális következetesség lenne, az igazságszolgáltatás és a hatóságok világában, akkor a Gyurcsány Ferenc nemhogy a tizedik, de már az első évfordulót börtönben kellett volna, hogy ünnepelje”.

Gyurcsány szavait csak 2006. szeptember 17-én hozta nyilvánosságra a közrádió az önkormányzati választási kampányban. A hangfelvétel kiszivárogtatásának körülményei napjainkig sem tisztázódtak. Már a beszéd egyes részleteinek közlése után tüntetések kezdődtek a fővárosban a Parlamentnél, majd országszerte a nagyobb városokban. A tiltakozások végül erőszakos eseményekbe torkollottak. Az MTV székházának ostroma után heteken át esténként több alkalommal kerültek összetűzésbe a Gyurcsány lemondását követelő emberek a velük szemben könnygázt, gumibotot, vízágyút is bevető rendőrökkel.

A legvéresebb eseményekre október 23-án került sor. Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján az Astoriánál a Fidesz nagygyűlése után lovasrendőrök rohantak a hazainduló tömegbe. Könnygáz, gumilövedékek, gumibot használatára is sor került. Felröppentek olyan hírek, hogy egy kisebb csoport konfliktusba keveredett a fideszes rendezvény résztvevőivel, és ezt oszlatta fel a rendőrség. Valójában a hatóságok egyszerűen rászorítottak a kisebb, kővel a rendőröket dobáló csoportot az emlékező tömegre. A rendőrség több mint száz embert állított elő. A sérültek száma szintén száz felett volt.

A rendőri brutalitás ellen civil jogvédők tiltakoztak. A bíróságok rendőri vallomások alapján ítélték el a tüntetőket. Gyurcsány a véres események után parlamenti beszédében megvédte a rendőröket. Sőt, 2010 után is, amikor több vizsgálat egyértelművé tette, hogy a rendőri vezetők súlyos szakmai hibákat és mulasztásokat követtek el, veszélyeztették saját kollégáik testi épségét is a 2006 őszén kiadott parancsaikkal. Gyurcsány szerint a politikusok bűne 2006 ősze, mert harcra biztatták a megtéveszthető embereket. Úgy fogalmazott, hogy nem hagyhatja, hogy a rend őreit bárki megbélyegezze. Ezt azután mondta, hogy nyilvánosságra hozták 2010-ben az eseményeket vizsgáló testület jelentését. Az egykori szocialista kormányfő arról is beszélt, hogy a Fidesz 2006-ban puccskísérletet hajtott végre. Az akkori eseményeket vizsgáló úgynevezett Balsai-jelentés pedig nem megalapozott, mert – mint fogalmazott – 2010-ben „egyetlen lépést sem tett annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás elég vigye a 2006 őszén történteket”.

Sándor Csilla írásának folytatása a friss Barikád hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »