Tíz év börtön járt a kémkedésért

Tíz év börtönbüntetésre ítélt egy teheráni bíróság két iráni-amerikai kettős állampolgárt a washingtoni kormánnyal való együttműködés vádjával – közölte kedden egy a törvényszéki döntést ismerő forrás az iráni igazságszolgáltatás hivatalos, Mizan nevű honlapján.

Siamak Namazit és 80 éves édesapját, Baquer Namazit „az ellenséges amerikai kormánnyal” való együttműködésükért ítélték egy évtizedes szabadságvesztésre – közölte a forrás.

Az ifjabb Namazit tavaly októberben, családlátogatás során vette őrizetbe az iráni iszlám forradalom eredményeinek megőrzését szolgálni hivatott Forradalmi Gárda nevű elit politikai és katonai testület. Baquer Namazit idén februárban vették őrizetbe, miután Iránba utazott, hogy fia szabadulását próbálja elérni a hatóságoknál.

A Mizan jelentése szerint a két iráni-amerikai mellett ugyancsak tíz év börtönre ítélték a tavalyi év végén őrizetbe vett Nezar Zaka libanoni-amerikai kettős állampolgárt. Az iráni állami televízió beszámolója szerint Zakának kapcsolatai voltak az amerikai hírszerzéssel és katonasággal.

A honlap emellett beszámolt arról is, hogy az „ellenséges amerikai kormánnyal való együttműködés” vádjában bűnösnek találtak még két embert, és ugyancsak tíz év börtönbüntetést szabtak ki rájuk. Őket nem nevezte meg a honlap, mindössze monogramjukat közölte: F. H. A. és A. A. R.

Teherán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így a hatóságokat nem fogják vissza jogi korlátok a saját állampolgáraiknak tekintett személyek elleni eljárásokban. Az illetékes diplomáciai képviseletek emiatt akadályokba ütköznek, ha intézkedni akarnak az elfogott személyek ügyében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »