Tíz brit nőből kilenc örül, hogy nőnek született

Sokkal boldogabbak a brit nők a nőiségükkel ma, mint hetven évvel ezelőtt – derült ki a BBC legújabb közvélemény-kutatásából. Tíz nőből kilenc örül, hogy nőnek született, míg 1947-ben a brit nőknek csak a fele érzett így.

Az 1004 nő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a nők pozitívabban állnak a házassághoz is: 42 százalékuk gondolja úgy, hogy a nők és a férfiak egyenlő mértékben adják fel szabadságukat a házassággal. Egy 1951-es kutatás alkalmával a megkérdezett nőknek – és férfiaknak – csak a negyede érzett így.

A kutatók a házasságról, a családi életről, a pénzről, a munkáról, a szexről és a megjelenésről alkotott vélemények változására voltak kíváncsiak.

A résztvevők 87 százaléka mondta azt, hogy ha visszamehetne az időben, ugyanazzal a partnerrel kötne házasságot. 1949-ben is ugyanezt a kérdést tette fel a Gallup intézet, akkor a nőknek és a férfiaknak is a 77 százaléka válaszolt ugyanígy.

Hatvanszázalékos foglalkoztatottság mellett a nők kétszer annyian dolgoznak most, mint 1951-ben – derült ki a felmérésből. A nők között a legtöbbet aggódók a 25 és 34 év közöttiek, akik elsősorban saját és családjuk egészsége és a megélhetésük miatt aggódnak, valamint attól félnek, hogy időskorukra nem lesz elég pénzük.

A kutatás a BBC rádió Woman’s Hour című műsora fennállásának 70. évfordulója alkalmából készült.

„Izgalmas látni egy ilyen őszinte közvélemény-kutatás eredményeit, hallani a nők véleményét családról, munkáról és kapcsolatokról, és látni, mi változott és mi nem az eltelt hetven évben” – mondta Alice Feinstein, a Woman’s Hour programszerkesztője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »