Titus Corlãþean mentelmi jogának felfüggesztését kéri a DNA

Titus Corlăţean volt külügyminiszter mentelmi jogának felfüggesztését kéri a szenátustól a Korrupcióellenes Ügyészség.

A DNA a 2014-es elnökválasztás ügyében más javát szolgáló hivatali visszaélés és a diaszpórában élők szavazati jogának korlátozása vádjával akar bűnvádi eljárást indítani a politikus ellen. A parlament szabadságon van a június 5-i önkormányzati választásokig.

A szenátus ma kapta meg a DNA átiratát, amely alapján az Állandó Bizottság terjeszti elő javaslatát a jogi bizottságnak, a szenátus pedig majd a szakbizottság véleményezését követően szavaz.

2014-ben, az elnökválasztás első fordulójában a külügyminisztérium hatáskörébe tartozott a külhoni szavazókörzetek megszervezése. A DNA szerint a külügyminiszter nem vette figyelembe a román nagykövetségek és konzulátusok javaslatait, és számos olyan településen nem létesített szavazóhelyiséget, amely nagyszámú határon túl élő román állampolgár számára tette volna lehetővé a voksolást, ezzel szemben mindenféle észérv nélkül hozott létre szavazókörzeteket olyan vidékeken, ahol kevés román állampolgár él.

A DNA szerint Titus Corlăţean ezzel Victor Pontának kedvezett, aki kevesebb szavazatra számíthatott a diaszpórából, mint vetélytársa, Klaus Johannis.

A választási jog gyakorlása így sok külföldön élő számára lehetetlenné vált, ennek következtében pedig nagy tcai megmozdulásokra került sor az ország több városában. Titus Corlăţean a két forduló közben lemondott, de utóda, Theodor Melescanu sem hozott létre új szavazókörzeteket a második fordulóra. (hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »