„Titokban” létesült kerékpársáv Marosvásárhelyen

„Titokban” létesült kerékpársáv Marosvásárhelyen

Előzetes bejelentés nélkül, mintegy meglepetésképpen létesítettek hétvégén kerékpársávot Marosvásárhelyen, a Madách és a Levendula utcában, a szakasz azonban semmilyen létesítményt, intézményt, illetve lakótelepet nem köt össze egymással, így egyelőre nem sok gyakorlati haszna van.

kerekpar_sav_7_b

Claudiu Maior volt alpolgármester, jelenleg Dorin Florea elöljáró tanácsadója viszont lapunknak elmondta: hamarosan bővítik a biciklisávot, amely az Aranykakastól egészen a Víkendtelepig fog tartani, azt azonban nem pontosította, hogy a tervek már idén megvalósulnak-e. Maior mindössze annyit közölt: az egyirányú, megfelelően széles marosvásárhelyi utcákban fognak kerékpárszakaszt kialakítani.

A hálózat bővítésére nagy szükség volna, a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetője, a rendszeresen kerékpározó és a tevékenységet népszerűsítő rendezvényeket is szervező Gál Sándor szerint például a megyeszékhely egyszerűen „szörnyű” biciklis szempontból. Elmondása szerint a városban kerékpározók nagyon ritkán érzik magukat biztonságban az autók mellett, illetve között közlekedve.

„Csak a bátrak mernek a marosvásárhelyi forgalomban két kerékre pattanni és rendszeresen használni a bringájukat. Nagyon fontos lenne, hogy összefüggő kerékpársávokat alakítsanak ki, de egy öszszetett közlekedési stratégiára még nagyobb szükség lenne. Ennek tartalmaznia kellene a tömegközlekedést, a gépkocsiforgalmat, a parkolást, a kerékpárosokat, hiszen csakis összehangoltan lehet biztonságban közlekedni két vagy több keréken” – fogalmazott Gál Sándor, aki szerint a szakaszokban kiépített kerékpársávok nem sokat segítenek.

A Marosszéki Közösségi Alapítvány egyébként idén is elkészítené azt a pár évvel ezelőtti felmérést, amelyből kiderült, hogy a marosvásárhelyi középiskolások 66 százaléka ugyan rendelkezik kerékpárral, de a felmérés napján csupán egy százalékuk használta, ezt pedig elsősorban a biztonság hiányával indokolták.

A megyeszékhelyen évekig csak a városszéli, kevesek által használt Meggyesfalvi utcában volt kerékpárút, ez hétvégén a Madách utcai szakasszal bővült. A helyi önkormányzat még 2011-ben készített tervet, amely 40 kilométer biciklisáv kialakítását írta elő, a beruházáshoz közel 2 millió lejre pályáztak a Környezetvédelmi Alapnál, a hivatal pedig közel 530 ezer lejes önrészt biztosított volna.

Az elképzelés szerint a két útvonalon haladó szakasz kialakítása mellett kerékpársávjelző táblákat, jelzőlámpákat és biciklitárolókat is felszereltek volna, a pályázatot azonban nem sikerült megnyerni, az önrész viszont elvileg azóta is az önkormányzat számláján van. A kerékpáros közlekedést népszerűsítő civil szervezetek képviselői szerint az összegből bőven jutott volna pénz arra, hogy kerékpársávokat jelöljenek ki. Az idei költségvetésben a Víkendtelepre vezető kerékpárút kiépítésére eredetileg 200 ezer lejt hagytak jóvá, ezt további 200 ezer lejjel egészítették ki.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »