Titokban adták le az Anne Frank-filmet Iránban

Titokban adták le az Anne Frank-filmet Iránban

A 2014-es izraeli–gázai konfliktus idején forgatták az Anne Frank: Akkor és most című filmet, amit ezúttal titokban levetítettek abban az Iránban, ahol a holokauszttagadást továbbra is állami szinten űzik.

Titokban levetítették az Anne Frank: Akkor és most című dokumentumfilmet Iránban – számolt be róla más nagyobb oldalak mellett a The Guardian és a Haaretz is. Arról az alkotásról van szó, amit 2014-ben rögzítettek a gázai övezetben, és amiben két izraeli és nyolc palesztin lány olvas fel részleteket Anne Frank naplójából. Utóbbiak egyike az izraeli légicsapások által okozott romok előtt beszél a filmben. Az alkotás két részre osztható: egyik egy oktatójellegű anyag arról, hogyan kellett a Frank családnak bujkálnia a nácik által megszállt Hollandiában, a másik pedig a lányok felolvasásából áll.

Börtönbüntetést kockáztattak

A filmet most titokban leadták a holokauszttagadást még mindig állami szinten űző Iránban. A vetítés részleteit nem hozták nyilvánosságra, hogy ezzel is védjék a készítőket. Annyit azonban tudunk, hogy a film után egyórás beszélgetést is tartottak a bergen-belseni koncentrációs táborban tífuszban meghalt, 16 évet sem élt zsidó lányról. A beszélgetést a film horvát rendezője, Jakov Sedlar vezette. „Sok szó esett arról, a művészet milyen befolyást gyakorol napjainkban. A végén egy diák hozzám fordult, és azt mondta: köszönik, hogy tanítottunk nekik valami újat” – mondta el Sedlar a Deadline-nak. A portál szerint egyébként a nézők és szervezők börtönbüntetést kockáztattak jelenlétükkel.

Irán vezetője továbbra sem tudja

Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah az idei holokauszt emléknapot arra használta fel, hogy egy videóban kifejtse: ki tudja, a holokauszt megtörtént-e vagy sem. És, mint hozzátette, ha a történtek magva valóság, akkor sem tudni, hogyan történt. Homenei a videóban panaszkodott amiatt is, hogy nyugaton kétségbe vonni a holokausztot nagy bűnnek számít.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »