Titkos utazás: amerikai katonai parancsnok járt Szíriában

Titokban Szíriában járt szombaton Joseph Votel tábornok, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért felelős parancsnokságának (Centcom) vezetője, hogy személyesen tájékozódjon az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni helyi katonai szövetség összekovácsolásának eredményeiről.

A szövetséget arab, kurd és más helyi, törzsi harcosok alkotnák. Votel találkozott amerikai katonai tanácsadókkal is, akik arab harcosok kiképzésében segédkeznek, és tárgyalt a Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű kurd-arab fegyveres erők vezetőivel. Az FDS-nek legalább 25 ezer kurd harcosa van, de csupán 5-6 ezer arab. Az Egyesült Államok megpróbálja az utóbbiak számát növelni.

Votel mindössze 11 órát töltött Szíriában a lehető legnagyobb titokban, látogatásának hírét – biztonsági okokból – csak azután tették közzé, hogy a tábornok elhagyta az országot. Személyében a legmagasabb rangú amerikai katonatiszt járt Szíriában azóta, hogy az Egyesült Államok 2014-ben megkezdte légi támadásait az Iszlám Állam ellen.

Votel szíriai villámlátogatásának tapasztalatait összegezve azt mondta, megszilárdult meggyőződése, hogy Washington jól döntött, amikor úgy határozott, helyi harcosokat készít fel az Iszlám Állam ellen.

“Erősödött a bizodalmam képességeikben, és abban, hogy támogatni tudjuk őket. A modell működik, méghozzá jól”

 – mondta a kíséretében lévő néhány újságírónak.

Az Egyesült Államoknak komoly fejtörés hatékony szárazföldi csapatokat találni az Iszlám Állam ellen Szíriában. Barack Obama amerikai elnök kizárta, hogy országa amerikai szárazföldi egységeket küldjön az arab országba.

Az újságírók megszólaltattak néhány szíriai arab parancsnokot is, akik hangsúlyozták, hogy több segítségre van szükségük az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól: mindenekelőtt páncélozott járművekre, nehézfegyverzetre, rakétaindítókra és aknavetőkre.

„Hadsereget építünk, miközben fegyvercsempészetre kell hagyatkoznunk. Erre alapozva nem lehet vezetni hadsereget”

 – mondta Qarhamán Haszán, az FDS parancsnokhelyettese.

A kiképzőtáborban lévő arab törzsi vezetők az újságíróknak hasonló igényeket fogalmaztak meg: azt akarják, hogy az Egyesült Államok többet tegyen mind katonai téren, mind a humanitárius segélyeket illetően


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »