Titkos antipopulista találkozó Bésben

A bécsi Kronen Zeitung egy titkos találkozót leplezett le, amelynek témája a független-baloldali elnökjelölt, Alexander Van der Bellen megsegítése volt a szabadságpárti Norbert Hofer ellenében. Összebújt három német ajkú ballib, kettő közülük jeles intézményt képviselt. Az egyik az Európai Parlamentet, a másik a német kormányt.

Óriási meglepetés érte a bécsi Café Landtmann vendégeit, amikor arra lettek figyelmesek, hogy az egyik sarokban három ismert politikus dugta össze a fejét. Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke, Sigmar Gabriel, német alkancellár, szintén a német SPD politikusa és Werner Faymann, Ausztria bukott szocialista kancellárja adott nem hivatalos találkozót egymásnak. A fősodor osztrák média nem vesztegetett egyetlen szót sem ennek a megbeszélésnek, pedig nem lehet véletlen, hogy éppen pár nappal az osztrák elnökválasztás megismételt második fordulója került rá sor.

A Krone bennfentes információkra hivatkozva azt írja, hogy a randevún azt kívánták megbeszélni, miként tudnák a felek „last minute-ben” támogatni Alexander Van der Bellen, hivatalosan független – valójában ex-zöld politikusként a baloldalt képviselő – jelölt kampányát.

Ha bárkinek lett volna kétsége a találkozó célját illetően, a német alkancellár eloszlatta azt, maga tette közzé a Twitteren:

gabriel-tweet

„Martin Schulz-cal és Werner Faymannal Bécsben. A populizmus ellen csak az összetartást segít” – írja Sigmar Gabriel.

Jó lenne tudni, hogy Gabriel és összeesküvő társai pontosan milyen összetartásra gondolnak. Vélhetően azt mondanák, hogy saját pártjaik nevében voltak Bécsben és csak a balliberális összefogás jegyében cseverésztek. Az egy cseppet sem zavarja őket, hogy Schulz az Európai Parlament – menekülőfélben lévő – elnöke, és mint ilyen az EP-t képviseli elsősorban. Nem beszélve Gabrielről, aki német alkancellárként azt sugallja, hogy , amint az EP, a német kormány is Van der Bellent támogatja. Faymann az egészben igazából mellékszereplő, bár volt kancellárként ő is azt feltételezheti, hogy a találkozón való részvételével befolyásolhatja egyes választók döntését.

A Kronen Zeitung kitér még arra is, hogy Martin Schulz találkozik Faymann utódjával, Ausztria szocialista kancellárjával Christian Kernnel is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »