Tintin Brüsszelben: könnyezik a képregényfigura

Tintin Brüsszelben: könnyezik a képregényfigura

Tintin is gyászol Brüsszel fekete napján: a belga karikaturisták ismét a képregényhős alakját idézték fel.

A Brüsszel repterén és metróállomásán történt keddi, véres terrortámadások után Tintin alakjához nyúlt több belga karikaturista, rajzoló vagy műkedvelő. Ahogy a francia AFP hírügynökség tudósítása is megjegyzi, a közösségi médiát, a Facebook falakat elárasztották a Tintint ábrázoló rajzok, vagy eredeti képregénykockák.

A karaktert még a belga képregényrajzoló, a Hergé név alatt publikáló Georges Remi alkotta meg közel kilencven évvel ezelőtt, a figura pedig azóta is az ország amolyan nemzeti kincsének számít.

Könnyező Tintin a számítógép képernyőjén Fotó: Joel Saget / Europress/AFP

Most  sokan a szőke riporterről, barátjáról, Haddock kapitányról, illetve Milu (azaz Snowy) kutyáról készült rajzokat posztolnak, ezzel fejezve ki részvétüket az áldozatok iránt, illetve a megrendült Belgium felé. Az egyik képen Tintin könnyei vörös, sárga és fekete színben jelennek meg: ezek Belgium nemzeti zászlajának színei. Egy másikon épp a terrortámadásról hírt adó újságot olvassa, miközben Milu kutya csodálkozva kapja oda a fejét. Van olyan rajz is, amin Haddock vigasztalja Tintint, míg egy másikon Milut egy másik kutya.

Tintin alakja először 1929-ben bukkant fel a Le Petit Vingtième-ben, a a Le XXe Siècle című belga lap gyerekmellékletében. Azóta jelent meg külön újság (Tintin magazin), film, rádiós, televíziós és színházbeli adaptáció is. A kisfiús kinézetű Tintin a Petit Vingtième riportereként dolgozik, egyszerre vannak felnőttes és gyermeki tulajdonságai. A sorozatot erős antikommunista él jellemezte (az egyik első önálló képregény történetben Tintin a Szovjetunióba látogat, ahol nem éppen kellemes élmények érik), Magyarországon nem merült fel a kiadása a rendszerváltás előtt.

A Tintin magazin Belgium legnépszerűbb képregényújságává vált, rajzolt bele az Asterixszel világhírre szert tevő René Goscinny és Albert Uderzo is.

A brüsszeli terrortámadásokról itt olvasható percről percre való tudósításunk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »