Tiltakozik a KMKSZ a rágalom ellen

 A kárpátaljai magyarság ellen irányuló provokációként értékelte és elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége Ungváron kiadott nyilatkozatában azt az ukrán médiában megjelent hírt, amely szerint a magyar szervezet választmányi tagjai megpróbálták meghamisítani a múlt vasárnapi magyarországi kvótanépszavazás eredményeit.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a KMKSZ elnöksége megdöbbenéssel értesült a Koresspondent.net kijevi hírportál blogoldalán, majd a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai portálon is megjelent ukrán nyelvű sajtóhírről, amely szerint a szövetség választmányi tagjai megpróbálták meghamisítani a 2016. október 2-án tartott magyarországi népszavazás eredményeit. A cikkben a KMKSZ választmányi tagjainak névsorát is közölték, a választási manipulációban részt vevő személyekként bemutatva őket – áll a nyilatkozatban, amely szerint az említett írást a megjelenését követő napon eltávolították a Koresspondent.net oldaláról, és a szerző adatait is megváltoztatták.     

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a mostani nem az első eset, amikor ukrán hírportálokra hamis és megtévesztő információk kerülnek fel azzal a céllal, hogy lejárassák a KMKSZ-t és annak tisztségviselőit, tagságát. “Szövetségünk mélységesen elítéli az ilyen jellegű megnyilvánulásokat, és a helyi magyarság ellen irányuló provokatív cselekedetként értékeli azokat, továbbá határozottan kiáll az ukrán törvények és alkotmány által garantált alapvető szabadságjogok és a személyes adatok védelmének betartása mellett” – olvasható a KMKSZ elnökségének nyilatkozatában.     

A magyar szervezet magyarázatot és helyreigazítást kért a hírportártól, és jelezte, jogi útra tereli az ügyet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »