Till Attila Oscarra nevezett filmje a romániai mozikban

Magyar filmek romániai forgalmazásába kezdett a kolozsvári Filmtett Egyesület, amely elsőként Till Attila Tiszta szívvel című alkotását mutatja be a romániai filmszínházakban december elején.

Tiszta_Szivvel_werk_sajto9_bTill Attila (balra) a forgatáson

2000 óta mindössze 15 magyar film került moziforgalmazásba Romániában, ezek egy része koprodukció volt. Legutóbb az Oscar-díjas Saul fiát nézhettük meg a hazai mozikban, idén márciusban, és alig fél év múlva itt a következő magyar Oscar-nevezett, a Tiszta szívvel.

Till Attila kerekesszékes akció-vígjátékát 11 helyszínen tűzi műsorra decemberben a Filmtett Egyesület, amelynek ez az első lépése a filmforgalmazás területén. A filmet minden helyszínen eredeti, magyar nyelven, román felirattal vetítik – közölte az egyesület. A film díszbemutatóját Kolozsváron tartják december 2-án, 20 órai kezdettel a Győzelem moziban. A vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón részt vesz a film egyik főszereplője, Thuróczy Szabolcs.

A film több romániai városban kerül moziforgalmazásba a film december 2-ától: Kolozsváron a Győzelem és Republica/Florin Piersic moziban, Marosvásárhelyen a Művész moziban, Szatmárnémetiben az Ankora moziban, Brassóban a Cinema One-ban, Temesváron a Timiș moziban, Besztercén a Dacia moziban, Bukarestben az Elvire Popescóban, Konstancán pedig a Cityplex Tomisban. Három székelyföldi városban is vítítik a filmet: Székelyudvarhelyen december 2-án a Stúdió moziban, Kovásznán december 2-án és 7-én a Városi Művelődési Házban, Kézdivásárhelyen december 12-én a Vigadó Művelődési Házban.

A film alapkérdése az, hogy nagyobb bűn-e elhagyni egy fogyatékkal született gyereket vagy bérgyilkosként mocskos gengsztereket kivégezni. Az akciódús történet középpontjában lévő húsz éves fiú, a haverja és egy volt tűzoltó mindennél jobban retteg, hogy teljesen feleslegesek a társadalom számára. Amikor kiderül, hogy az alvilág számára is azok, igazán bevadulnak. A film forgatókönyvírója és rendezője Till Attila, aki korábban Csicska című kisjátékfilmjével nyert végig számos nemzetközi filmfesztivált. Ez az első egészestés munkája.

A főbb szerepeket Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Balsai Móni, Danish Lídia és Fekete Ádám alakítja. Az operatőr Juhász Imre, a vágó Gothár Márton volt, a film zenéjét pedig Kalotás Csaba szerezte. A film gyártója a Laokoon Film, vezető producere Stalter Judit. A Filmtett Egyesület szervezi az Erdélyi Magyar Filmszemlét, amely az idén 16. alkalommal már 12 erdélyi városban zajlott. Az egyesület tagjai azt szeretnék, hogy ne csak egy évben egyszer, a fesztivál ideje alatt lehessen magyar filmeket látni, hanem ahányszor bemutatnak egy igényes és népszerű magyar filmet a magyarországi mozikban, azt Romániában is megmutathassák.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »