Theresa May nyerte a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának első fordulóját

Theresa May nyerte a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának első fordulóját

Theresa May belügyminiszter nyerte jelentős előnnyel a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának kedden tartott első fordulóját.

Mayre a kedd este ismertetett adatok szerint az alsóházi konzervatív frakció 165 tagja szavazott. A második helyre Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár került, de ő csak 66 voksot szerzett.

Michael Gove igazságügyi miniszterre 48-an, Stephen Crabb munkaügyi miniszterre 34-en, Liam Fox volt védelmi miniszterre 16-an voksoltak. A szabályok értelmében Fox – mint a legkevesebb szavazatot szerző jelölt – kiesett a további versengésből.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből.

Az alsóházi szavazássorozat addig tart, amíg az indulók listája két jelöltre szűkül; közülük a párt 125 ezer szavazásra jogosult tagja választja meg az új konzervatív vezetőt, aki egyben az új brit miniszterelnök is lesz.

A jelenlegi menetrend szerint szeptember 9-én derül ki, hogy ki lesz Cameron utódja.

Ha Theresa May az alsóházi szavazássorozat végéig versenyben marad, és a párttagok is őt választják a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »