Theresa May az új brit miniszterelnök

Theresa May az új brit miniszterelnök

Theresa May eddigi belügyminiszter Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását.

Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását.

Theresa May a 90 esztendős uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke – az első Sir Winston Churchill volt -, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

Elődje, David Cameron június 24-én jelentette be, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről és a Konzervatív Párt vezetői posztjáról, mivel a brit EU-tagságról előző nap tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt. Cameron a bennmaradásért kampányolt, és a kormány hivatalos ajánlása is az volt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Cameron ugyanakkor lehetővé tette, hogy miniszterei személyes véleményüket képviseljék a referendum kampányában. Ezzel többen éltek is. S nem pusztán a miniszterek: így tett Boris Johnson, London előző polgármestere, aki a Brexit-párt, vagyis a kilépést pártoló tábor egyik frontembere volt.

Cameron távozása után mindenki Johnsont tartotta egyöntetűen a legesélyesebb utódjelöltnek, ám az utolsó pillanatban a Brexit-kampány másik vezetője, Michael Gove igazságügyi miniszter ellene fordult, és – jóllehet korábban azt mondta, hogy nem pályázik a pártvezetői tisztségre – bejelentette, hogy indul az utódválasztási versengésben. Johnson ezután óriási meglepetésre közölte, hogy ő viszont így nem vesz részt a választási folyamatban.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciója ilyen előzmények után nagy többséggel a hét elején Theresa Mayt választotta a párt új vezetőjévé.

David Cameron szerda este kereste fel a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, akinek hivatalosan is felajánlotta lemondását, egyben javasolta, hogy az uralkodó Theresa Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával.

Cameron után néhány perccel May is felkereste a királynőt, aki Cameron javaslatának megfelelően felkérte a kormányalakításra.

Theresa May a palotából már a miniszterelnöknek járó hivatali Jaguarral tért vissza a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciára, ahol közölte az összegyűlt több száz újságíróval, hogy elfogadta a királynő kormányalakítási megbízását.

Miniszterelnökként tett első nyilatkozatában az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet. Kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. „Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette: Theresa Maynek arra van felhatalmazása, hogy Angliát és Walest kivezesse az Európai Unióból, mivel az Egyesült Királyság e nemzeteiben voksolt a többség a kilépésre. A skótok többsége azonban a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra szavazott, így Skóciára nem vonatkozik May többször hangoztatott kijelentése, hogy a Brexit Brexitet jelent – tette hozzá.

Sturgeon közölte, hogy a kialakult helyzetben a skót kormány „minden lehetőséget nyitva tart”.

A referendum óta a skót miniszterelnök több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az EU-ból.

Skóciában 2014 szeptemberében már rendeztek egy népszavazást a függetlenné válásról, de akkor az elszakadást ellenzők kerültek többségbe.

Az 59 esztendős Theresa May az utóbbi négy évtized legidősebb új brit miniszterelnöke. James „Jim” Callaghan, aki a Munkáspárt képviseletében 1976-ban költözhetett be a Downing Streetre, 67 esztendősen lett kormányfő.

A 49 éves David Cameron ugyanakkor 121 éve a legfiatalabb távozó kormányfő: nála fiatalabban csak Archibald Primrose mondott le, 1895-ben, 48 évesen.

Cameron, aki 2010-ben 43 évesen lett miniszterelnök, csaknem 200 éve a legfiatalabb brit kormányfő volt: az eddigi rekordot Robert Banks Jenkinson, azaz Lord Liverpool tartja, aki 1812-ben 42 évesen lett miniszterelnök.

David Cameron a politikától ugyanakkor nem búcsúzik, Oxfordshire megyei választókörzetét továbbra is képviseli az alsóházban.

Családjával szerda este már nem is tért vissza a Downing Street-i rezidenciára, hanem egyenesen választókörzeti otthonába utazott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »