Theresa May a brit miniszterelnök

Theresa May a brit miniszterelnök

Az eddigi belügyminisztert II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását. Az 59 éves Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke.

Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke – az első Sir Winston Churchill volt -, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt Margaret Thatcher után. Elődje, David Cameron azért mondott le miniszterelnöki tisztségéről és a Konzervatív Párt vezetői posztjáról, mert a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt, jóllehet a kormány hivatalos ajánlása az volt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel választotta Theresa Mayt a párt új vezetőjévé, és ennek alapján Cameron azt javasolta a királynőnek, hogy Mayt bízza meg az új brit kormány megalakításával. A palota szóvivője szerda este bejelentette, hogy az uralkodó felkérte a kormányalakításra Theresa Mayt, aki elfogadta a megbízatást.

A Konzervatív Párt az Egyesült Királyság uniójának fenntartásában hisz

Az Egyesült Királyság uniójának fenntartása mellett tett hitet első miniszterelnöki nyilatkozatában Theresa May. Az új brit miniszterelnök a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. “Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.

Skócia márpedig maradna

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nem sokkal korábban a BBC televíziónak kijelentette, hogy mivel a skótok többsége a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a bennmaradásra voksolt, az új brit kormányfőnek nincs felhatalmazása arra, hogy Skóciát is kivezesse az Európai Unióból. A referendumon országos átlagban a többség a kilépésre szavazott, és Sturgeon azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ebben a helyzetben ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése.

Cameron hivatalosan is lemondott

Hivatalosan is lemondott miniszterelnöki tisztségéről David Cameron. Cameron, aki 2010 májusa óta állt a brit kormány élén, szerda este felesége és három gyermeke kíséretében kereste fel a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, hogy felajánlja lemondását. A palota szóvivője a hozzávetőleg félórás audiencia után bejelentette, hogy az uralkodó elfogadta David Cameron lemondását.

Cameron június 24-én, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás másnapján közölte, hogy távozik, miután a választók többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány hivatalos álláspontja az volt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

Néhány perccel Cameron lemondása után megérkezett a Buckingham-palotába a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője, Theresa May eddigi belügyminiszter, akinek miniszterelnöki kinevezését Cameron javasolta a királynőnek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »