Tévévita: így reagált a vesztes és környezete

Tévévita: így reagált a vesztes és környezete

Megtartották az idei elnökválasztási kampány első tévévitáját – előzetesünk itt –, amelyet a közvélekedés szerint a Demokrata Párt jelöltje, Hillary Clinton nyert meg a republikánus kandidáló Donald Trumppal szemben – a vitáról készült összefoglalónkat itt találja.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a republikánus politikusok, az amerikai jobboldali média vajon miként interpretálta mindezt.

A pártelit megosztott

Ben Carson sebészprofesszor, aki szintén pályázott a republikánusok elnökjelöltségére, a Fox televízióban arról beszélt, hogy Trump „sokat tanul majd ebből a vitából”. Newt Gingrich volt republikánus házelnök viszont – szinte egyedüliként a republikánus elnökjelöltet támogatók közül – Trump „óriási, történelmi” győzelméről beszélt ugyanitt – írja az MTI.

Volt, aki döntetlenre hozta ki„A Clinton–Trump meccs első menete döntetlen lett – és ez rossz hír Hillarynek” – ezzel a címmel írt vezércikket a New York Post bulvárlap. „Donald Trump a változás jelöltje maradt, Hillary Clinton pedig a status quo fenntartója” – ezzel zárta a publicisztikát a lap, amely korábban Donald Trump mellett állt ki.

Náluk nagyobb súlyú elnökjelölt-aspiráns volt az idei verseny második helyezettje, Ted Cruz texasi szenátor, aki nemrég Trump mellé állt – legfőbb érve az volt, hogy sosem szavazna Hillaryre. Facebookon közzétett posztjában ezt írta: „ezen az estén láthattuk Donald Trump legerősebb vitateljesítményét ebben a választási ciklusban”. Ő már csak tudja, hiszen több alkalommal is megmérkőzött Trumppal a republikánus előválasztás során. Cruz szerint egyébként Trump képes volt alternatívát felmutatni Clinton kijelentéseivel szemben. Valószínűleg Cruz gratulációja azt a célt is szolgálhatja, hogy Trump magabiztosabban vágjon neki a következő vitára való felkészülésnek.

Trump állítása szerint jól szerepelt a vitán, „minden közvélemény-kutatás ezt mutatta” – jelentette ki. Tény, volt olyan online, nem reprezentatív felmérés, amely kilencvenszázalékos Trump-győzelmet mutatott, ám érdekes, hogy még a Breitbart News sem őt hozta ki győztesként. A Fox Newsnál is populistább Breitbart – amelynek korábbi vezetője, Stephen Bannon ma már Trump kampánycsapatát erősíti – közvélemény-kutatása szerint Hillary Clintont öt százalékkal többen hozták ki győztesnek a vitából – ez azért is érdekes, mert a Breitbart rendre felülméri Trumpot a többiekhez képest.

Kihagyja a következő vitát?

New York egykori polgármestere, a kampány során Trumpot tanácsokkal is ellátó Rudy Giuliani is megszólalt. Az NBC Newsnak azt mondta, ha az elnökjelölt helyében lenne, nem állna ki több vitára „addig, amíg nem garantálnák, hogy a moderátor újságíróként viselkedik majd, nem inkorrekt és tudatlan tényellenőrzőként”. Hozzátette: nem ezt a tanácsot adja, hanem ha Trump helyében lenne, ő így cselekedne. „Bármilyen tanácsot adok is Donald Trumpnak, azt Donald Trumpnak adom” – jelentette ki.

Az egyelőre fel sem merült, hogy a republikánusok aspiránsa kihagyja a következő vitát. Hallie Jackson, az NBC News riportere rákérdezett erre közvetlenül a Hofstra Egyetemen tartott összecsapás után. Az ingatlanmágnás leszögezte: biztosan megjelenik majd az október 9-i megméretésen.

Mindamellett ő is élt némi kritikával: a moderátor szerinte korrekt volt, neki a mikrofonnal akadt gondja. Úgy vélte – írja a The Washington Post –, hogy nem lehetett rendesen hallani őt a teremben – könnyen lehet, hogy azért, mert egész este szipogott. Ezt egyébként a vita alatt sokan kiszúrták, arra gyanakodtak, hogy Trump megfázhatott, ám a republikánus politikus ezt tagadta.

 Az NBC News munkatársa, Lester Holt miatt kiborultak a republikánusok Fotó: Joe Raedle / Europress/AFP/Pool  

A republikánus sajtó bűnbakot keres

Lester Holt, az NBC News újságírója volt a vita moderátora, s már a műsor elején leszögezte, hogy liberális beállítottságú – ez meg is látszott, rendesen kiborultak tőle a jobboldali kommentátorok. Igaz, a republikánus sajtó hagyományosan ki szokott akadni a moderátorokra.

A Fox News hat olyan témát sorolt fel, amellyel Lester Holt Clintont hozta helyzetbe, és agresszívabban megfogalmazott kérdéseket tett fel Trumpnak, miközben a két elnökjelölt közül Trumpot szakította többször félbe. A szintén jobbra húzó The Heat Street Holtot egyenesen a harmadik vitázónak nevezte, a már említett Breitbart pedig a Fox Newséhoz hasonló listával állt elő, de hat helyett csak öt témát említett. Kiemelte, hogy a közönség többször is felhördült, ám Holt csak akkor intette le őket, amikor Trump Hillary Clinton e-mailjeire kérdezett rá. „Hajolj meg, Lester Holt! Elvégezted a munkádat” – zárták a cikket.

Trump a Fox News egyik műsorában, a Fox & Friendsben reagált Holt teljesítményére. A republikánus elnökjelölt kiemelte, hogy a moderátor Hillary Clintont nem kérdezte az e-mail-ügyről, Bengáziról, a Clinton Alapítványról, ám őt egy negyven évvel korábbi perrel kapcsolatban faggatta. Igaz, azt is mondta – feltehetőleg ironizálva –, hogy Holt nem teljesített rosszul.

A következő elnökjelölti tévévitát október 9-én rendezik a CNN-es Anderson Cooper és az ABC News-os Martha Raddatz moderálásával. Trumpnak leginkább a harmadik vita (október 19.) vezetője lehet előnyös: a jobboldali Fox News-os Chris Wallace moderálja majd az eseményt. Igaz, a republikánus előválasztás során Trump tavaly augusztusban kiakadt a csatorna által vitavezetőnek delegált Megyn Kellyre, majd bő fél évig szócsatázott is vele.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »