Tévéostrom és gyújtogatás Kijevben

Nagyon kínos helyzetbe került az ukrán vezetés, miután a kelet-ukrajnai frontvonalat megjárt katonái vasárnap felgyújtották az ellenzéki Inter Televízió hírgyártói részlegét, tegnap pedig folytatták az említett csatorna szerkesztőségének blokádját, megfenyegetve az ott dolgozókat.

Hétfőn Petro Porosenko elnök és Volodimir Hrojszman kormányfő is elítélte a támadást. Miközben az ukrán vezetésnek magyarázkodnia kell, a Kremlben elégedetten dörzsölhetik a kezüket. Az ország egyik legnézettebb adójának számító Inter TV-vel már az Euromajdan óta „hadban” áll az ukrán hatalom. Előbb letiltották a tv nagy nézettségű politikai talk-show-ját, majd többször is kísérletet tettek a sugárzási engedélyének bevonására. Arszen Avakov belügyminiszter nemrég arra kérte a titko­s­szolgálatot, lépjen fel az Interrel szemben, mert szerinte az nyíltan államellenes műsorpolitikát folytat, s a szálak egészen Moszkváig vezetnek. Nehezíti az ukrán vezetés helyzetét, hogy a gyújtogatást, valamint a demonstrációt a kelet-ukrajnai fronton szolgálatot teljesítő egykori kormánykatonák követték el.

A rendőrség kilenc embert állított elő, de kihallgatásuk után valamennyit szabadon engedték. Kijevnek nagyon nem hiányzik egy újabb botrány. Ezért is sugallják azt, hogy a Kreml keze lehet benne, s akár Moszkvában is kiötölhették a gyújtogatást. Julija Timosenko korábbi miniszterelnök szerint országa a mostani tv-botránnyal a vízumliberalizációt, az IMF-hitelt és a külföldi befektetők bizalmát is kockáztatja.

Ukrajnában sanyarú helyzetben van a sajtó- és a véleményszabadság. Néhány hete máig azonosítatlan elkövetők – kocsijába bombát rejtve – a levegőbe repítették Pavlo Seremet ismert újságírót, aki gyakran ütött meg kritikus véleményeket a mindenkori hatalommal szemben. Nemrég egy másik kollégáját golyóval a fejében találták a lakásán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »