Tételesen cáfolja a Terrorelhárítási Központ a Népszabadság állításait a SIM-kártyákról

Tételesen cáfolja a Terrorelhárítási Központ (TEK) a nol.hu weboldalon 2016. október 6-án megjelent „Egy arab tulajdonú magyarországi GSM-boltban vásároltak SIM-kártyákat a terroristák” című közlés valótlan állításait.

A TEK szerint a Népszabadság állításaival szemben a valóság az, hogy a francia és a belga hatóságok eljárásaik során nem figyeltek fel magyar telefonszámokról bonyolított gyanús hívásokra, a jogsegélykérelemben nem hívták fel a magyar hatóságok figyelmét az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetésre.

Salah Abdeslam Magyarországon használt belga telefonszámait, valamint a vele kapcsolatba kerülő terroristák által használt magyar telefonszámokat a TEK állapította meg. A magyar telefonszámok jelentős többsége egy természetes magyar személyhez, egy hajléktalan férfihez tartozott.

A hajléktalan férfi adatainak felhasználásával az elmúlt évek során különösen nagy számú mobiltelefon előfizetést vásároltak többségükben ismeretlen személyek.

A Salah Abdeslamhoz köthető terroristákhoz összesen nyolc hívószámot sikerült beazonosítani, melyek közül hatot – különböző személyek, különböző helyeken és különböző időpontokban – aktiváltak a hajléktalan férfi nevére. A terroristák a SIM kártyákat más-más helyről szerezték be, nem egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták – állítja a Terrorelhárítási Központ.

A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a TEK nem rendelkezik online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához. Kizárólag konkrét esetekben van módja adatok lekérdezésére – szintén a jogszabályokban rögzített szigorú feltételek mellett – egy adott telefonszámmal kapcsolatban. A TEK-nek tehát nincs lehetősége arra, hogy az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetéseket detektálja. A TEK az észlelést követően javaslatokat tett a jelenlegi szabályozás megváltoztatása érdekében.

  


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »