Tesz Erdodan arra, hogy jogállamról ajvékolnak az européerek

A török hatóságoknak a rendkívüli állapot idején is teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk a demokrácia és a jogállamiság alapelveit, valamint az alapvető jogokat – figyelmeztetett csütörtök este Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn uniós bővítési biztos.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A két uniós vezető közös nyilatkozatban közölte, hogy aggodalommal figyelik a törökországi fejleményeket, miután Recep Tayyip Erdogan török államfő három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el az előző heti puccskísérlet nyomán, és azt csütörtökön az ankarai törvényhozás is jóváhagyta.

Elfogadhatatlannak nevezték az oktatási és az igazságügyi rendszert, illetve a médiát érintő közelmúltbeli döntéseket, továbbá kiemelték, hogy az alapvető jogok érvényesülését a rendkívüli állapot idején is biztosítani kell.

Federica Mogherini és Johannes Hahn emellett önmérsékletre szólította fel a török szerveket, és arra, hogy minden körülmények között garantálják a tisztességes tárgyaláshoz való jogot.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »