Testvérkapcsolatot építenek ki Imathia Régió és Hargita megye között

A görögországi Imathia Régió és Hargita Megye Tanácsa testvérkapcsolat kialakításához írtak alá szándéknyilatkozatot pénteken, szeptember 16-án a régió fővárosában Veriaban.

Borboly Csaba megyeelnök és a régió alkormányzója, Konstantinos Kalaitzidis gyümölcsöző kapcsolatban reménykednek. A megyeelnök köszönetét fejezte ki Salamon Márton László, Románia szaloniki főkonzuljának, aki kezdeményezte és segített a kapcsolat kialakításában. A főkonzul idén januárban megyénkben tett látogatása során részletezte egy a görögországi tartománnyal kötött együttműködés lehetőségeit.

A Hargita megyei küldöttség bemutatta a térség kulturális és turisztikai értékeit, valamint a megye jó kezdeményezéseit, többek között a Székely termék mozgalmat és a Hargita hegység projektet.

Az Észak-Görögországban található régió képviselői érdeklődésüket fejezték ki megye turisztikai befektetései iránt, valamint a fa felhasználhatóságainak lehetőségei érdekében további egyeztetésekre kerül sor a jövőben, úgy mint faházak, kis épületek és faapríték, pellet készítése terén.

A görög felek mindezek mellett a gyümölcsfeldolgozás terén is partnerre számítanak. A jövőben üzletembereket és intézményvezetőket várnak Hargita megyébe, akik partnerkapcsolatokat építhetnek ki és megvizsgálhatják befektetési lehetőségeiket.

Borboly Csaba megyeelnök reményeit fejezte ki, hogy a két régió között olyan mély kapcsolatokat építhetnek ki, amelynek köszönhetően mindkét fél fejlődni tud. A testvérmegyei kapcsolat hozzájárul a közös programok, pályázatok elindításához, befektetés vonzáshoz, gazdasági kapcsolatok kialakításához és főként a turisztikai desztináció menedzsmentben rejlő fejlesztési tapasztalatok megismeréséhez.

A szándéknyilatkozat aláírását követően a partnerek hivatalosan is előkészíthetik a társulási szerződés véglegesítését és aláírását.
A megyeelnök hozzátette, hogy Hargita megyétől 900 kilométerre sem lehetetlen az üzleti, kulturális kapcsolatok kiépítése, a jó megoldásokat pedig érdemes megvizsgálni és bővíteni a két térség közti kapcsolatot.

Salamon Márton László főkonzul kíséretében a szomszédos Pieria tartományba is ellátogatott Hargita megye küldöttsége. A főkonzul elmondása szerint a térség egyik legnagyobb regionális vásárát szokták itt szervezni, ahová a tervek szerint jövőre Hargita megyének is helyet szeretnének biztosítani.

Konstantinos Kalaitzidis alkormányzó mindezek mellett a régiósítás negatív tapasztalatait osztotta meg Borboly Csaba megyeelnökkel. Görögország 2011-től az úgy nevezett Kallikratész-terv értelmében közigazgatási reformon esett át. Jelenleg Imathia egyike az összesen 74 regionális egységnek, amelyek a Görögországot alkotó hét decentralizált régió alá tartoznak. A hét decentralizált régió alá ugyanakkor összesen 13 közigazgatási régió is tartozik. A tartomány alkormányzójának beszámolója szerint a közigazgatási változások negatív hatással vannak az helyi önkormányzatokra, hiszen a belső ügyeket a központi régióba kell felterjesszék ahol a bürokráciának köszönhetően gyakran két hónapba telik elbírálni a legapróbb problémákat is, hangsúlyozta, hogy a régiósítás tönkre tette az önkormányzatiságot. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »