Területet veszít az Iszlám Állam

KITEKINTŐ – Londoni stratégiai elemzők szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet az utóbbi 15 hónapban elvesztette az ellenőrzése alá vont területek 22 százalékát.

Iraq-Jihadist-flag_2947305b_b

Az IHS Jane’s globális stratégiai elemző és kockázatértékelő csoport londoni konfliktusfigyelő részlegének tanulmánya szerint tavaly Iszlám Állam az általa Szíriában és Irakban meghódított térség 14 százalékáról szorult ki, és az idén eddig további 8 százaléknyi területet veszített.

Az elemzés szerint az IÁ északkeleti területein tavaly tapasztalt nagyarányú veszteségek után idén immár a terrorszervezet ellenőrizte déli térségek is zsugorodnak, ahogy a kurd, valamint a szunnita szíriai felkelő erők az amerikai és az orosz légicsapások támogatásával előrenyomulnak. Emellett a szíriai kormányerők is területi nyereségeket értek el az ország nyugati vidékein, és már csak öt kilométernyire vannak az Iszlám Állam által tavaly lerohant és részben megsemmisített ősi Palmüra városától.

Az IHS Jane’s londoni elemzői szerint mindemellett gyarapodnak az arra utaló jelek, hogy az Iszlám Államnak egyre nagyobb finanszírozási gondjai is vannak. Az anyagi gondokat pedig súlyosbították az Egyesült Államok vezette koalíció, illetve az orosz légierő által a dzsihadista szervezet olajkitermelő létesítményeire mért csapások – áll az elemzésben. Ráadásul jelentősen visszaesett az Iszlám Állam területeire bejutó áruk mennyisége és az újonnan toborzott harcosok száma is elsősorban azért, mert a csoport elvesztette hozzáférését a török határ melletti térségekhez, és a török határőrizeti hatóságok is erősítették a biztonsági ellenőrzést.

Az elemzők megállapítják, hogy az IÁ egyre inkább elszigetelődik, és úgy tűnik, hogy általánosságban is hanyatlásnak indult. A cég szakértői szerint az elszigeteltség és a hadszíntéri vereségek miatt az IÁ egyre nehezebben tud új tagokat toborozni a külföldi dzsihadisták soraiból, ugyanakkor visszaszorulása legfőbb riválisának, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Frontnak is kedvez.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »