Terrortámadásnak hitték a katonai kiképzést, téves riasztást adtak ki

Tévedésből rövid ideig terrortámadásként kezeltek egy katonai kiképzést csütörtökön az Egyesült Államokban, a Washington melletti Andrews légi bázison: az illetékes biztonsági szervek riasztást adtak ki, és egy időre az egész létesítményt lezárták. 

Az amerikai televíziókban már terrorszakértők kezdték értékelni a helyzetet, amikor kiderült: vaklárma volt, gyilkos szándékkal nem lövöldözött senki, a szokásos kiképzésen elhangzott dörrenéseket vélték terrorakciónak. 

A vélt incidensről helyi idő szerint reggel fél tíz után érkeztek az első hírek, és mintegy háromnegyed óra múlva derült ki, hogy az egész csak félreértés. Az első hírek szerint a légi bázis orvosi központjának környékén lövöldözött valaki, és a dolgozókat felszólították, hogy keressenek menedéket, s a bázist azonnal lezárták. Az információt a védelmi minisztériumban a légierő szóvivője is megerősítette, azt hangoztatva, hogy “valóban lövöldözés történt a bázison”. 

Jeh Johnson belbiztonsági minisztert éppen a szenátus egyik bizottsága hallgatta meg, amikor értesült a hírről, és nyomban jelezte, hogy bármelyik pillanatban kész a bázisra indulni.

A támaszpont a Facebook-oldalán is közzétette, hogy valaki lövöldözött, de közölte azt is, hogy csütörtök reggel a szokásos éleslövészeti kiképzés is folyt.

Az Andrews légi bázis mintegy 20-25 kilométerre fekszik Washingtontól, itt állomásozik az Air Force One, azaz az elnöki különgép is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »