Terrorizmussal vádolta meg haragosát egy mohamedán rendőr Birminghamben – hét évet kapott

Terrorizmussal vádolta meg haragosát egy mohamedán rendőr Birminghamben – hét évet kapott

Hét év börtönbüntetést róttak ki pénteken egy brit rendőrre, aki terrorcselekmény előkészítésének gyanújába keverte egy haragosát – írja az MTI.

Amar Tasaddiq Hussain, vagyis a "brit", aki hét éve szolgált a birminghami rendőrség kötelékében, a vád szerint 2014 decemberében a nagy-britanniai sürgősségi szolgálatok hívószámán – 999 – jelentette be névtelenül, hogy egy rendőr elrablására készül egy radikális muszlim, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoporttal áll kapcsolatban. Amar Tasaddiq Hussain, vagyis a "brit" szintén mohamedán vallású.

A hívás nyomán teljes riadókészültségbe helyezték Birmingham és a környező West Midlands országrész rendőri erőit, a gyanúba kevert személyt pedig őrizetbe vették, és kétnapi folyamatos kihallgatásnak vetették alá.

A vizsgálat során kiderült, hogy az illető a Dawat-E-Islami nevű mohamedán vallási közösség egyik tisztviselője, és sem neki, sem a csoportnak semmi köze a terrorizmushoz.

Kiderült az is, hogy az őrizetbe vett férfi korábban összekülönbözött Hussainnal, aki a hamis bejelentéssel próbálta lejáratni haragosát.

A volt rendőrt az esküdtek bűnösnek találták, és Stafford város koronabírósága pénteken hét év szabadságvesztésre ítélte az igazságszolgáltatás működésének akadályozása címén.

Ez a brit büntetőjogban súlyos bűncselekmény, és minősített esetben akár életfogytig tartó börtön is kiszabható az elkövetőkre.

A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Hussain az eljárás során nem tanúsított megbánást, és nem ismerte el bűnösségét, jóllehet a vád cáfolhatatlan bizonyítékokat terjesztett elő.

Súlyosbító körülménynek számított emellett az is, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, és ezt természetszerűleg a volt rendőr is tudta, így számítania kellett arra is, hogy hamis bejelentése nyomán a terrorellenes hatóságok milyen rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »