Terroristának állt, de nem tetszettek neki a körülmények

Terroristának állt, de nem tetszettek neki a körülmények

22 év börtönre ítéltek egy New York-i férfit, amiért harcosokat toborzott az Iszlám Államnak. Ez a leghosszabb büntetés, amelyet amerikai állampolgárra kiszabtak a dzsihadista csoport támogatásáért. Közben egy másik amerikai állampolgár megadta magát a kurdoknak Irakban, miután hónapokig az Iszlám Állam soraiban harcolt.

Mufid Elfgeeh, az Iszlám Állam leghosszabb börtönbüntetésre ítélt amerikai támogatója. A New York-i férfi 22 évig marad a rácsok mögött, amiért harcosokat toborzott az iszlamistáknak: két embert akart Szíriába küldeni, laptopot kamerát és útleveleket adott nekik. A beszervezettek azonban az FBI informátorai voltak, akik olyan beszélgetéseket is rögzítettek, amelyekben a férfi elmondta, hogy amerikai katonákat és New York-i síita muszlimokat akar megölni, ehhez pedig már lőfegyvert és lőszert is szerzett.

„Az Iszlám Állam olyan hamis narratívát hoz létre, amelyben mindenki őket támogatja. Ez az ember, Mufid Elfgeeh pedig embereket akart toborozni nekik, de az FBI-nak köszönhetően most lesz ideje, hogy elgondolkozzon ezen a börtönben, és azt mondja: egy voltam közülük és tévedtem, az Iszlám Állam egy szörnyű csoport” – fogalmazott William Hochul ügyész.

Egy másik amerikai is megbánta, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozott. Mohamad Jamal Khweis alig 3 hónapot töltött Irakban az Iszlám Állam soraiban, de nem bírta tovább, és önként feladta magát a kurdoknak. „Nehéz volt az életem Moszulban, nem olyan volt, mint a nyugati országokban. Nagy a szigor, nem lehet dohányozni. És nemcsak nekem volt ott nehéz, másoknak is” – fogalmazott.

Az iszlamistáktól végül egy barátja segítségével szökött meg. „Amikor úgy döntöttem, hogy megszököm, kapcsolatba léptem egy barátommal, aki segített eljutnom Moszulból Tal Afarba, majd Sinjarba. Ott megmutatták nekem, melyik az Iszlám Állam oldala, és melyik a kurdoké. Én a kurd oldalra akartam menni, mert tudom, hogy ők jóban vannak az amerikaiakkal” – mesélte.

Az amerikai hatóságok hamarosan kihallgatják a férfit, aki az egyik tisztviselő szavai szerint valóságos aranybánya lehet a hírszerzésnek, hiszen feltárhatja az Iszlám Állam belső működését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »