Terroristákat dicsőítenek Dániában?

Mártírként ábrázolja majd egy koppenhágai múzeum a tavaly novemberi párizsi merényletek egyik elkövetőjét, Foued Mohamed-Aggadot, valamint a brüsszeli terrortámadásban részt vett El-Bakraoui testvéreket is – írja a Guardian. A kiállítást már feljelentették terrorizmusra történő felbujtásért.

A dán „művészek” kezdeményezését a teheráni Mártírok Múzeuma ihlette, lényege, hogy minél több aspektusból mutassák be a mártírságot. Az utóbbi fél év során mindhárom terrorista öngyilkos merényletekben vett részt, amelyek során több tucat ártatlan ember halt meg.

A múzeumban a terroristák képei mellett kiállítanak majd néhány személyes tárgyuk replikáit is, valamint plaketteken mutatják be, kikről is van szó.

Az öngyilkos merénylők olyan történelmi alakokkal szerepelnek majd együtt, akikről úgy tudjuk, egy általuk fontosnak tartott ügy érdekében haltak meg: szó lesz többek közt Jean d’Arcról, és Szókratészről is. A kiállítás lényege bemutatni a főszereplők motivációit és nézőpontját.

Az eseményt a rendőrség felé jelentő Diego Gugliotta ugyanakkor úgy látja: a terroristák hősként történő bemutatása lehet néhány ember számára az utolsó lökés, hogy csatlakozzon egy terrorszervezethez.

A kiállítást május 26. és június 10. között lehet majd megtekinteni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »