Terroristák bújnak meg a migránsok között – Folyamatos nyomás alatt vagyunk

MTI nyomán

Besenyő János, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelyének igazgatója szerint a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet többször is kijelentette, hogy a migránsok között küldi embereit Európába és Amerikába. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a bevándorlók “akár erőszakos módon” is készek Nyugat-Európába jutni.

Besenyő János szerint bebizonyosodott, hogy terrorista cselekményekben olyan emberek is részt vettek, akik a balkáni migránsútvonalon érkeztek Európába.

Arról, hogy a nizzai merénylőről kiderült, gyorsan radikalizálódott, a szakértő azt monda: a terrorszervezet is felfedezte, hogy vannak olyan pitiáner bűnözők, akik bár nem vallásosak, képesek gyorsan radikalizálódni.

Ők nem félnek az államtól, és ha kapnak egy célt, annak érdekében hatékonyan alkalmazzák alvilági kapcsolataikat, tapasztalataikat is – fejtette ki.

Bakondi: folyamatos nyomás alatt a magyar-szerb határt

Bakondi György elmondta: az első negyedévben mintegy 4500-an, a második negyedévben 10 500-an kísérleteztek a magyar határon, vagyis a tendencia növekszik. Ha ez a nyomás fokozódik, bonyolult helyzetet eredményezhet az egész Balkánon és az egész Európai Unióban.

Ezen felül – mint hozzátette – több mint 130 ezren vannak Olaszországban, akik a tengeren érkeztek Líbiából.

Mindez azt jelenti, hogy folyamatosan nyomás alatt tartják Európát.

Bakondi György szerint Európa-szerte egyre többen vélik úgy, hogy ilyen mértékű tömeges migrációt Európa nem képes kezelni, s a nemzeti kormányoknak és Brüsszelnek határozott lépéseket kell tenniük a védelem érdekében.

A belbiztonsági főtanácsadó szólt arról is: nagy veszélyt jelent az európai közbiztonságra nézve, hogy a migránsok egyre több erőszakos cselekményt követnek el: a magyarországi táborokban is több atrocitás történt, s a németországi vonaton támadóról is kiderült, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődött.

Mindennek fényében Bakondi György reményét fejezte ki, hogy az Európai Unióban sikerül egy olyan biztonsági rendszert kialakítani, amely lehetőséget ad a valódi menekülteknek a politikai menedék jog elérésére, viszont hatékonyan képes távol tartani a terrorizmust, és mindazokat, akik gazdasági célból akarnak bejutni az unióba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »