Terrorelhárítási gyakorlatot tartanak Bécsben

Terrorelhárítási gyakorlatot tartanak Bécsben

Terrorelhárítási gyakorlatot tartanak pénteken éjszaka Bécsben, a váratlan helyzeteket a párizsi vagy a brüsszeli támadások mintájára szimulálják.

Mintegy háromszáz rendőr lesz bevetésen, továbbá a Cobra különleges rendőri egység erői, a katasztrófavédelem és négy segélyszervezet munkatársai is.

Az akció célja, hogy a szükséges bevetési műveleteket, valamint a váratlan döntéseket igénylő folyamatokat és a kommunikációs lehetőségeket elpróbálják.

A gyakorlat a nyilvánosság kizárásával zajlik majd, azonban egyes városrészeken erősebb rendőri jelenlétre lehet számítani.

A műveletet a bécsi rendőrség Twitter mikroblogoldalán nyomon lehet követni.

Legutóbb 2005-ben végeztek hasonló gyakorlatot, akkor a schwechati repülőtéren és Bécs Penzing negyedében.

Az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője, Peter Gridling csütörtökön közölte: az Ausztriába visszatérő vagy onnan elindulni szándékozó, mintegy 290 szélsőséges iszlám harcos miatt fokozott terrorveszély lehet az országban, említése szerint elsősorban Bécs, Stájerország és Alsó-Ausztria tartományokban.

Gridling azonban nem zárta ki, hogy a menekülthullámmal olyan szélsőséges személyek is érkezhettek Ausztriába, akik “alvó” – vagyis egyelőre nem aktív – terroristacsoportokat alakíthattak. Gridling arról is beszélt, hogy emelkedett a menekültellenes vagy idegengyűlöletből elkövetett bűntettek száma az országban.

A belügyminisztérium tavaszi közlése szerint a lakosság számához viszonyítva Belgium után Ausztriából utaztak a legtöbben Szíriába harcolni, mivel Ausztria közel van a balkáni térséghez, valamint sok csecsen származású ember él ott.

A Der Standard című napilap információi szerint hetven, Szíriát is megjárt Iszlám Állam-fegyveres van Ausztriában, főleg csecsen származásúak, de vannak köztük boszniaiak is. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »