Terror Brüsszelben: két magyar sérültje van a robbantásoknak

Két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőtér egyik terminálját. A rendőrség megerősítette: öngyilkos robbanás történt. Később a Maelbeek metróállomáson is robbantottak – ennek a támadásnak a friss hírek szerint nincs halálos áldozata. A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket.

Két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőtér egyik terminálját. A rendőrség megerősítette: öngyilkos robbanás történt. Később a Maelbeek metróállomáson is robbantottak – ennek a támadásnak a friss hírek szerint nincs halálos áldozata. A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a történteket.

Nem tudnak magyar áldozatról

Eközben kiderült, két magyar is megsérült a brüsszeli robbantásokban – mondta Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. A brüsszeli magyar nagykövetségnek azonban nincs tudomása arról, hogy a repülőtéren és az uniós negyed közelében kedden történt robbantásoknak magyar halálos áldozatuk vagy sérültjük is lenne.

Az EU központjához közel támadtak

A metróállomáson történt robbantás az Európai Bizottság központi épületéhez közel történt, de az ottani dolgozók egyelőre biztonságban vannak. Egy, az Európai Bizottság egyik külső épületében, a robbanás helyszínéről körülbelül húsz percre dolgozó munkatárs azt mondta lapunknak: folyamatosan kapják az értesítéseket az eseményekről, valamint arról, hogy mi a teendőjük. Aki bent van a munkahelyén, az maradjon is ott, aki pedig még otthon volt a támadás idején, most már ne menjen el onnan – erre utasították őket.

forrás: www.bbc.com/news/world-europe-35869254

Fokozott ellenőrzés a budapesti reptéren és a metrókban

Ellenőrző és átengedőpontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál, megerősítik a Liszt Ferenc-repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerész szolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti.

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát – jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. 

A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban. A legmagasabbra emelték a készültségi szintet a római Leonardo da Vinci Nemzetközi Repülőtéren, összeült a nemzetbiztonsági tanács.

Biztonságban landolt a budapesti járat

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat.

Egy repülőgép van Brüsszel légterében Forrás: Flightradar24.com

A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek. Eközben Pintér Sándor belügyminiszter kettes fokozatú terrorkészültséget rendelt el Magyarországon.

Orbán Viktor részvétét fejezi ki

Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, együttérez az áldozatok hozzátartozóival, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek elmondta: a kormányfő azonnali és folyamatos tájékoztatást kért az illetékes külügyi, rendvédelmi és terrorelhárítási
szervek vezetőitől. Az esetleg szükségessé váló intézkedésekről ezek alapján születhet döntés.

Halálos ádozatok, súlyos sérültek

A rendőrség szerint legalább egy, számos belga lap szerint viszont 17 ember meghalt – jelentette a belga sajtó. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.

Evakuálták a repülőteret Forrás: Rozina Sini – News

A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át. A környéken a vonatközlekedést és a metróközlekedést is felfüggesztették, miután az állomástól tíz percre van az Európai Bizottság és az Európai Parlament épülete. Lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat Brüsszelben.

Szerző: VG


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »