Terror a melegbárban: eddig húsz halott

Terror a melegbárban: eddig húsz halott

Mintegy húszan meghaltak, negyvenkét ember pedig kórházba került vasárnapra virradóra, amikor lövöldözés tört ki az Egyesült Államokban, a floridai Orlandóban egy melegbárban, majd a rendőrség elitosztaga megrohamozta a magát elbarikádozó túszejtőt. FBI-nak vannak jelzései arról, hogy a lövöldöző férfi kapcsolatban állhatott dzsihadista terrorista csoportokkal.

A hírek szerint a fegyveres hajnali kettő körül – amikor a bár már épp zárni készült – lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtett. A bárban ekkor több mint százan tartózkodtak, de egy részük ki tudott jutni a létesítményből.

A rendőrség körbevette a bárt, és hajnali öt óra körül úgy döntöttek, hogy egy elit osztag, a SWAT emberei megrohamozzák a túszejtőt. Az illető az ekkor kirobbant tűzharcban vesztette életét.

A város rendőrfőnöke, John Mina azt mondta, hogy egyelőre nem tudták pontosan megállapítani a halottak számát, de nagyjából húszan vesztették életüket az épületen belül.

FBI: jól szervezett volt a támadás

A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint a lövöldözés “jól szervezett” és jól előkészített” volt. Első sajtótájékoztatóján az FBI regionális irodájának munkatársa, Ron Hopper arról beszélt, hogy egyelőre vizsgálódnak, a lelőtt merénylőnek milyen háttere lehetett, s újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az FBI-nak vannak jelzései arról, hogy a lövöldöző férfi kapcsolatban állhatott dzsihadista terrorista csoportokkal.

“De ezt egyelőre még nem mondhatjuk ki határozottan, minden lehetőséget vizsgálunk” – fogalmazott Hopper. Megerősítette: a Szövetségi Nyomozó Iroda terrorakcióként kezeli a tragédiát. Jerry Demings, megyei seriff szintén azt közölte, hogy terrorcselekményként vizsgálják a tömegmészárlást.

A rendőrség azt már közölte, hogy a lövöldöző férfi nem helyi, azaz nem orlandói, de nem is floridai volt, bár személyazonosságát még nem állapították meg. (Orlando Florida szövetségi állam középső vidékén található, és az teszi ismertté, hogy itt működik Disneyworld, az ismert játékpark.)

Sorba állította a gyilkos az áldozatokat

Kiderült, hogy amikor hajnali kettőkor a merénylő lövöldözni kezdett, a szórakozóhelyen szolgálatot teljesítő rendőr azonnal használta a fegyverét, de nem sikerült leterítenie a férfit, aki a tűzharc után túszokat állított sorba és “megkezdte” a tömegmészárlást. A rendőrség elit rohamosztaga reggel ötkor lépett közbe, és hat óra előtt pár perccel jelentette, hogy  a tömegmészárlásnak vége, a merénylőt agyonlőtték.

Orlando polgármestere, Buddy Dyer, az orlandói rendőrfőnökkel, John Minával közösen tartott sajtóértekezletén később arról számolt be, hogy az eddigi húsz halottnál valószínűleg több lesz a halálos áldozatok száma, a negyvenkét sebesült között ugyanis sokan életveszélyes állapotban vannak.

A legtöbb sebesültet a lövöldözés helyszínéhez közeli orlandói kórházi központba szállították, s a kórházat hermetikusan lezárták, sem ismerősök, sem rokonok nem mehetnek be. A két másik kórházat, ahová sebesülteket szállítottak szintén lezárták.

John Mina rendőrfőnök azt is elmondta, hogy amikor a rendőrség speciális rohamosztaga behatolt a szórakozóhelyre, “ellenőrzött robbantásokat hajtott végre”, hogy elterelje a merénylő figyelmét.

A Pulse nevű éjszakai szórakozóhely Orlandó egyik ismert melegbárja.

A politika reakciója

A politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált. “Szörnyű lövöldözés Orlandóban. A rendőrség lehetséges terrorizmus ügyében nyomoz. Sok a halott és a sebesült”  – írta Twitter-üzenetében Trump. Neil Combee, Florida állam törvényhozásának képviselője szintén Twitteren reagált, “radikális iszlám terroristák támadásáról” írt bejegyzésében.

Az amerikai televíziós híradások emlékeztetnek arra, hogy egy nappal korábban szintén Orlandóban lőtték agyon a The Voice tehetségkutató műsor egyik szereplőjét, egy fiatal énekesnőt.

MTI / hirado.hu

The post Terror a melegbárban: eddig húsz halott appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »