Ternyák Csaba a Tárkányok Találkozóján: Szükségünk van egymásra és belső lelki energiákra

Ternyák Csaba a Tárkányok Találkozóján: Szükségünk van egymásra és belső lelki energiákra

Tizenötödik alkalommal tartották meg a Tárkányok Találkozóját július 23-án és 24-én, ezúttal Mezőtárkányban. A szombati protokollesemények és közönségprogramok után vasárnap a harangláb megáldását követően hálaadó szentmisét mutatott be Ternyák Csaba egri érsek.

Mindig öröm, amikor a főpásztor meglátogatja hívő népét egyházmegyéjében – mondta Szemenyei Péter plébános köszöntőjében. Hozzátette: különleges alkalom ez a mai, hiszen hat településről, a felvidéki Kis- és Nagytárkányból, az erdélyi Kőröstárkányból, a Heves megyei Felsőtárkányból és Mezőtárkányból, valamint a Komárom-Esztergom megyei Tárkányból érkeztek hívek hálát adni az elmúlt évek, évszázadok kegyelmeiért.

Ternyák Csaba szentbeszédében a találkozás, a találkozók jelentőségét méltatta, mint fogalmazott: az egyedül maradt emberek, közösségek gyengébbek, gyámoltalanabbak. Szükségünk van egymásra, belső lelki energiákra, mert ezek hiányában nagy veszélyben van az ember: eldobja életét, vagy ámokfutóvá lesz, mint a minapi hírekben is hallottuk.

Az evangéliumra, Jézus követőire utalva elmondta: az apostolok azt tapasztalták, hogy mesterük tele van belső lelki energiával, s szerették volna megismerni ennek forrását. Az Atyával belső kapcsolatban álló Jézus imádságaival, lelki energiával töltekezett. Az öreg Európa polgárait szinte félelemmel tölti el más vallások követőinek belső energiája. De vajon mi használjuk-e ezeket, fontos-e életünkben a keresztény hit, vagy csak afféle pántlika? Akik megszokásból járnak szentmisére, vajon imádkoznak-e naponta többször? A kapcsolat Istennek valódi erőforrás, melynek híján kiüresedik az életünk, s nem csodálkozhatunk, hogy Európa csak a mának él és nem néz a jövőbe. Akkor készítenek az emberek igazi jövőt, ha fontosnak tartják, hogy őseik hitéhez ragaszkodnak, jó példát adnak a fiataloknak a feltöltődésben is. Benedek pápa hasonlatát idézve az érsek úgy fogalmazott: hajtsuk végre életünk kopernikuszi fordulatát, lépjünk ki önmagunkból, merjük Istennek adni a főszerepet életünkben.

Jézus nem Isten akaratának megváltoztatásáért imádkozott, hanem azért, hogy el tudja fogadni Isten szándékát, akaratát. Az ember sokszor azt várja, hogy imádsága nyomán megváltozzon minden, szándéka szerint, s amikor nem így történik, elhagyja az imádságot. Pedig az imádság bennünket változtat meg. Az apostolok sem csodaszert kértek, amikor megkérték Jézust, hogy tanítsa meg őket imádkozni, a Miatyánk imádság első szavai is Istenre irányulnak, nem pedig az emberre.

Szükségünk van arra, hogy átváltozzunk, hogy krisztusi emberek legyünk. Olykor feltámad bennünk a vágy, hogy mélyen, őszintén imádkozzunk, átváltozzunk, pedig valójában ez a keresztségben megtörtént velünk. Rajtunk múlik, hogy fontosnak tartjuk-e életünkben, hogy Krisztus bennünk lakik. Az ima segíti kapcsolatunkat Istennel, megtanít kérni, s ez fontos az emberi kapcsolatokban is. Megtanít a hálaadásra, arra, hogy kimondjuk: köszönöm, s a dicsőítésben is utat mutat. Az is fontos, hogy tudunk-e bocsánatot kérni, kiengesztelni. Az imádság kihat egész életünkre, ezért kell kapcsolatainkban alkalmaznunk a kapott kegyelmeket. Így Isten visszaad bennünket saját magunknak, értékesebb, gazdagabb formában. Ez történik minden szentmisében. A kenyeret és a bort Krisztus saját testeként és véreként kapjuk meg, hogy tápláljon bennünket – hangsúlyozta az érsek.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »