Térképén a veszélyeztetett magyar iskolák

Térképén a veszélyeztetett magyar iskolák

Térképre vittük azokat az iskolákat, amelyekben kevés a tanuló, és amelyeket az oktatási tárca módosítása sem mentene meg. Nagyobb méret

Elkészült az oktatási tárcának a kis létszámú iskolákat megmentő tervezete. Ebben viszont nem gondoltak a teljes szervezettségű intézményekre (ahol 1–9 osztály van), csak az 1–4-es kisiskolákra. 

RÉSZLETEK EBBEN A CIKKÜNKBEN!

A törvény most szeptembertől lép érvénybe, eszerint 9-nél kevesebb tanulóval nem lehet első osztályt nyitni, valamint 13-nál kevesebbel ötödiket – a magyar iskolákban (a szlovákokban plusz kettő). Jövőre a 2. és 6., egy évre rá a 3. és 7. (és így tovább) évfolyamokra is érvényes lesz a minimális osztálylétszám. Mivel a 2016/17-es tanév pontos diáklétszámai még nem ismertek, illusztrációként az idei adatokból indultunk ki, melyeket az oktatási tárcától kaptunk.

Az első térképen azok az iskolák láthatók, amelyekben a 2015/16-os aktuális tanévben az első vagy az ötödik, esetleg mind a két évfolyamban a törvény által előírtnál kevesebb gyerek jár. Ha 2015 szeptemberétől lett volna hatályos a törvény, úgy, ahogy most módosítani szeretnék, akkor ezekben az iskolákban nem lehetett volna osztályokat nyitni.

MIT TUD A TÉRKÉP? Ha rákattint egy pontra, előjön a település neve, valamint az elsősök és ötödikesek száma. Ha a térkép címe melletti ikonra (nyíl, doboz) kattint, megnyílik a térkép menüje. Itt láthatók a rétegek: iskolák, amelykben kevés az elsős, amelyekben kevés az ötödikes, valamint amelyekben mindkét évfolyamban kevesen vannak. Az egyes rétegeket ki- és bekapcsolhatja. 

A másik térkép azokat a magyar iskolákat mutatja, amelyekben a 2015/16-os tanévben legalább három évfolyamban nem volt meg a minimális osztálylétszám. Az itt látható intézmények többségében egyébként több mint három évfolyamra is érvényes volt ez. Ezek azok az iskolák, amelyek rövid vagy középtávon a leginkább ki vannak téve a bezárás veszélyének. A két térkép között nagy az átfedés. 

Ha rákattint a térképen egy pontra, megjelenik a tepelülés (ha több magyar iskola található ott, akkor a konkrét intézmény neve is) neve, valamint a tanulók összlétszáma az aktuális 2015/16-os tanévben. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »