Terjed a testi és lelki terror az iskolában

Terjed a testi és lelki terror az iskolában

Az iskolai erőszakról készített felmérést a Mentsétek meg a gyermekeket országos szervezet, többek között Maros megyei iskolákban is kérdőívezve.

gyerek_eroszak4_b

A szervezet helyi pszichológusa, Alina Schenk elmondta, a felmérésekből kiderült: négy diákból egyet megaláznak, kiközösítenek társai, tízből hármat pedig fizikailag is bántalmaznak.
A felmérés – amelyet az ország azon megyéiben végeztek, ahol a szervezet jelen van –, elsősorban arra kereste a választ, hogy a diákok hogyan viselkednek egymás között, beavatkoznak-e, ha társukat, osztálytársukat bántják, van-e összefüggés a családi háttér és az iskolában való viselkedés között.

Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az osztályközösségekben vannak-e kiközösített, rendszeresen megalázott, esetleg megvert diákok, állandó áldozatok. Kiderült, hogy a kirekesztés, a veréssel való fenyegetőzés, az osztálytársak előtti megalázás szinte hétköznapi jelenség a romániai iskolákban. Tíz gyermekből kettő elismerte, hogy vannak olyan társai, akiket csúfolni szoktak, kizárják őket a csapatjátékokból.

A megkérdezettek egyharmada arról számolt be, hogy osztálytársaik sértő híreket terjesztettek róluk, és több mint 80 százalékuk beszélt arról, hogy az iskola területén látott már verekedést. Az esetek nagy többségében a gyerekek nem avatkoznak be társaik verekedésébe, csak nézik, esetleg biztatják őket. A válaszokból fény derült arra is, hogy egy-egy verekedés alkalmával a jó tanulók enyhébb büntetésre számíthatnak a tanítók, tanárok részéről, mint azok, akiknek rossz tanulmányi eredményeik vannak.

A gyerekek arról is beszéltek, hogy nem mindig, de azért általában segít, ha egy megalázott vagy megvert gyermek szülei a tanárokkal beszélnek, esetleg felelősségre vonják a bántalmazót. Azt is bevallották, amennyiben szóval vagy tettel bántják őket, és szüleiknek erről mesélnek, ők azt válaszolják, hogy gyermekdolog, az iskolában ilyesmi előfordul. A szakemberek szerint az iskolai agresszió részben összefüggésben van a családi erőszakkal, mert akit otthon bántalmaznak, maga is bántalmazóvá válhat, de az is megtörténik, hogy akárcsak otthon, az iskolában is áldozat lesz.

A gyermekjogvédő szervezet Maros megyei fiókegysége még a felmérés elvégzése előtt – a Fiatalok az iskolai erőszak ellen elnevezésű kampány során, amelyet a megye 21 iskolájában tartottak –, szakemberek és önkéntesek segítségével előadásokat és foglalkozásokat szerveztek. Ezeken az erőszak különböző formáiról beszéltek, és arra biztatták a diákokat, hogy fogadják el társaikat, ne vegyenek részt erőszakos cselekedetekben. Kérjenek segítséget a tanítótól, osztályfőnöktől, ha úgy érzik, hogy kiközösítik őket.

A felmérés kapcsán Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelő arról számolt be, hogy egy tanévben átlagosan 20-25 iskolai bántalmazásról készül hivatalos jelentés, ennyi ügyet vizsgálnak ki. Az idei tanévben négy súlyosabb eset volt, amikor a diákok kórházi ellátásra szorultak. Az egyik idén januárban történt a mezőbándi iskolában, ahol egy 14 éves diák súlyos fejsérülésekkel került a kórházba, miután diáktársával verekedett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »