Teréz körúti robbantás: nem zárják ki a terrorcselekményt

Zárt ajtók mögött ült össze az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága a Király utcánál szombat este történt robbantás miatt. Új érdemi információ továbbra is a cselekményről

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke és Kósa Lajos a rendészeti bizottság fideszes elnöke közös sajtótájékoztatót tartott az ülés után, ahol elmondták: ami a zárt ülésen elhangzott az titkos.

Hangsúlyozták, hogy ami a sajtóban napvilágot látott, azok – konkrét bizonyítékok híján – egyelőre csak találgatások. Arra kérték az embereket, hogy ne bocsátkozzanak további találgatásokba, valamint elméletek gyártásába, hogy ne keltsenek feleslegesen pánikot ezekben az amúgy is vészterhes időkben.

Azt megerősítették, hogy mindkét – a robbantásban megsebesült – rendőr állapota stabil. Egyelőre nem tudják mi lehetett az elkövető motivációja, de azt Kósa Lajos, valamint Molnár Zsolt is megerősítette, hogy a cselekmény a rendőrök ellen irányult. Azt is hozzátették: amíg nincs érdemi információ a történtekkel kapcsolatban, addig a terrorcselekmény lehetőségét sem zárják ki.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke számon kérte a rendőrséget, hogy miért csak a robbantás után 20 órával szolgáltak információval – választ azonban egyelőre nem kapott. Szóba került az is, hogy a feltételezett elkövetőről, miért nem adtak ki ezidáig fantomképet – ezt a rendőrségi protokollal magyarázták.

Távirányítású bomba volt?

Furcsa dolgot látott a robbantásnál a két rendőr mögött sétáló szemtanú. A Népszabadságnak a férfi és párja azt nyilatkozta: a robbanás és a segélykérő hívás között nagyon rövid idő telt el, de ketten már ott voltak segíteni a sérült egyenruhásoknak. Később tudta meg, hogy ők civil ruhás rendőrök. A szemtanú nem értette, hogy kerültek oda olyan gyorsan. A lap egy másik cikkben arról ír: a rendőrség által lefoglalt kamerafelvételek egyikén az látható, hogy a pokolgép akkor lép működésbe, amikor a rendőrnő a felújítás alatt álló üzlethelyiség egyik ablakánál elhelyezett gazdátlan csomag fölé hajol. A lap szerint ez arra utal, hogy a bombát távirányítással hozhatták működésbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »