Teraszra „száműzik” a dohányosokat

Teraszra „száműzik” a dohányosokat

Ugyan a teljes körű füstmentességet előíró jogszabály csak egy hét múlva lép hatályba, a kormány azonban máris módosításokra készül, miután a törvény alkalmazási módszertanába az érintettek által „abszurdnak” nevezett előírások is bekerültek.

dohanyzas-vn-002_or_b

Mint a News.ro hírügynökségnek kormányzati források elmondták, a Cioloş-kabinet már múlt heti ülésén tárgyalt erről a lehetőségről, egyik fő érvük a módosítás mellett pedig az volt, hogy a rendelkezés a jelenlegi formájában egyebek mellett a teraszokon is betiltaná a dohányzást, pedig ez továbbra is lehetséges kellene hogy legyen a törvény előírásai szerint.

A cigarettastop viszont a módosítástól függetlenül március 16-án hatályba fog lépni, a módosításokat pedig májustól ültetik gyakorlatba. Mint ismeretes, május 20-ától lép érvénybe Romániában az a törvény is, amelyik betiltja több cigarettatípus, köztük az ízesítettek árusítását.

Bírált ellenőrzési mechanizmusok

A bárok, klubok és vendéglők működtetői viszont nem is ezen az ellentmondásos előíráson akadtak fenn, hanem azon, ahogyan a hatóságok ellenőrizni kívánják a jogszabály betartását. „A törvény elég világos, nem hagy helyet az értelmezésekre. Ahol van egy plafon és két fal, tilos a dohányzás. Mint ahogy ahol van egy munkás vagy alkalmazott, nem lehet rágyújtani. Azonban reméljük, hogy az ellenőrző hatóságok tenni fogják a dolgukat, és egyes lokálok esetében nem hunynak majd szemet” – nyilatkozta a hírügynökségnek Octav Dură, a Bukarest történelmi belvárosában működő kereskedelmi egységek egyesületének elnöke.

A végleges formáját az intézményközi egyeztetések nyomán elnyerő jogszabály által felvázolt ellenőrzési mechanizmusait is sokan ellenzik, nagyon sokan kifogásolják ugyanis azt, hogy minden cégnél kell lennie egy, a törvény betartásáért felelős személynek. Továbbá látható helyen közzé kell tenni az intézményekben, cégeknél azt a telefonszámot, illetve internetes oldalt, ahol jelenteni lehet a kihágásokat. A rendőrök pedig ellenőrzéseik során ezt is vizsgálják majd, mint ahogy azt is, hogy zárt terekben vannak-e véletlenül még valahol hamutartók, és nincs-e cigarettafüst. A rend őreinek ugyanakkor jogukban áll kikérni a térfigyelő kamerák felvételeit is, hogy ellenőrizzék, betartották-e a cigistopot. Egy különleges mérőműszerük is lesz egyébként, ami ki tudja mutatni, vannak-e „füstmaradékok” a zárt terekben.

Búcsúbulira és cigistopra készülnek

Úgy tűnik, A Krónika által megkeresett vendéglátósok felkészültek az egy hét múlva beköszöntő cigistopra, ugyanakkor sok helyen külön eseménnyel búcsúztatják el a füstöt. A nagyváradi Moszkva kávézóban például már meg is van a forgatókönyv a cigistop utáni időkre. Mint Schmieder Árpád, a rangos koncerteknek is helyet adó romkocsma társtulajdonosa a Krónika érdeklődésére elmondta, két hely lesz „füstös” március második felétől.

„Este 10 óráig az utcára nyíló teraszon tesszük lehetővé a dohányzást. Ez mindenkinek kényelmes lesz, hisz szép időben a vendégeink egyébként is szívesen tartózkodnak ott, és ugye az asztalokhoz is le tudnak majd ülni. Természetesen itt figyelemmel leszünk a szomszédainkra, 10 óra után a teraszt a korábbiaknak megfelelően bezárjuk” – részletezte az elképzeléseket Schmieder Árpád. Hozzátette: az este további részében a függőfolyosó egy távolabbi pontján jelölnek ki dohányzási pontot, így nagyobb forgalom eseten a Moszkvába érkező vagy távozó vendégek közlekedése sem válik majd nehezebbé a szűk folyosón.

„Technikailag csak kisebb módosításokat tervezünk, teraszajtót kell felszerelnünk, ami automatikusan záródik, hogy hűvösebb idő esetén az ajtó nyitásával/zárasával minél kevesebb meleg távozzon a helyiségből. És persze pár álló hamuzót, illetve a dohányzást jelölő táblákat kell elhelyeznünk” – ecsetelte a Moszkva társtulajdonosa. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan búcsúztatják a „füstös napokat”, mindössze annyit árult el, hogy lesz egyfajta „kisebb megemlékezés”, ami viszont „legyen meglepetés”.

dohanyzas_5_or_b

Márkos Tünde, a kolozsvári Insomnia kávéház tulajdonosa érdeklődésünkre szintén arról számolt be, hogy a cigistop beköszöntére megnyitják a teraszt, amúgy is szép idő várható a következő időszakban. Magát a törvényt illetően viszont lesújtó a véleménye. „Európa legidiótább törvényét alkották meg. Nem tudjuk még, milyen következményei lesznek” – fejtette ki.

Hozzáfűzte: az európai országokban különböző példák vannak a dohányzás korlátozására. Berlinben például úgy oldották meg, hogy ahol cigarettázni lehet, ott nem szabad enni, és fordítva. Kifejtette: a romániai szabályozás nagyon diszkriminatív, ő személyesen semmiképp nem tud azzal egyetérteni, hogy magánklubot sem lehet alapítani a dohányosok számára. Búcsúképpen a füsttől viszont Hamvadó Cigaretta-Vég Fesztivált tartanak.

Kovács Ferenc, a szintén a kincses városban működő Bulgakov irodalmi kávéház üzletvezetője eközben átgondolatlannak nevezte a jogszabályt. „Forrón remélem, hogy ugyanaz történik nálunk is, mint Ausztriában, kitör a közfelháborodás, és pár hónap múlva visszaáll a rend” – fűzte hozzá. Kovács egyébként a jelenleg hatályos törvényt tartja jónak. „Ha azt betartották volna, az antinikotinista lobbi sosem jutott volna el odáig, hogy közfelháborodást keltsen, hogy milyen rettenetes dolog a dohányzás” – magyarázta.

Az ugyanis előírta, hogy a 100 négyzetméternél nagyobb kocsmák fele kötelezően nemdohányos rész kell hogy legyen. Továbbá azt is biztosítani kellett volna, hogy a bárpulthoz és a mosdóhoz is úgy jussanak el, hogy nem kell átmenniük a dohányzó részen. „Ezt viszont pénzbe került volna betartatni. Nem tudom, rajtunk kívül ki volt annyira ostoba, hogy a földszintet feláldozza nemdohányzó részlegnek, mint ahogy ezt mi megléptük 7-8 évvel ezelőtt” – fejtette ki Kovács Ferenc.

Hozzáfűzte: egyébként is akkora igény volt a nemdohányzó rész kialakítására, hogy a törvény kényszerítése nélkül is alkalmazták volna. Most viszont az a tervük, hogy az első 3-4 hónapra „kiköltöznek” az udvarra, ahogy ezt a korábbi években is tették. Ugyanakkor, tekintettel a törvényre, március 12-én, szombat este 22 órától a Bulgakov & Macskaház egy „Utolsó Cigizős Bulit” tart ahol – mint azt közösségi oldalukon írják – még nyugodtan rá lehet gyújtani mindenféle dohányra, cigire vagy pipára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »