Teológiai baleset

Taxi rohant a Nemzet Megváltásának Katedrálisa nevű, jelenleg épülő, megalomán ortodox templomba Bukarestben. Az incidensnek sérültjei nincsenek, az ügy azonban azóta is megosztja a romániai társadalmat.

Nem valódi balesetről van szó, hanem arról a klipről, amelyet a Taxi nevű román együttes készített, és amelyikben összesen 33 közismert román személyiség – művész, író, újságíró, médiaszereplő – énekel, illetve beszél arról, hogy szerinte Isten a fát (azaz a fatemplomokat) és a kis tereket szereti.

Talán keveseket lep meg, hogy az Isten természetét ilyen hangnemben boncolgató vallásfilozófiai értekezésben megfogalmazott konklúzió nem egyezik teljes mértékben az ortodox illetékesek, illetve hívek által vallott teológiai nézetekkel. A székesegyház védelmében azzal a klasszikus váddal illették az együttes tagjait, illetve a klip szereplőit, hogy egyház­, vallás­ sőt nemzetellenesek. Egy publicista egyenesen azt a briliáns logikai következtetést vonta le, hogy aki a gigakatedrálissal szemben bármilyen kifogást megfogalmaz, az a muzulmán térhódítás propagandistája, tégla a szintén Bukarestbe török finanszírozással megépíteni tervezett megamecsetben, egy utolsó janicsár.

Az ortodox egyház illetékesei is siránkoztak egy sort, pedig ha igaz, amit állítanak – miszerint a klip nyilvánosságra kerülését követően nőttek a katedrális építésére szánt adományok –, egyenesen köszönettel tartoznak a videó készítőinek. Pedig adományokban eddig sem szűkölködtek, az államkassza az adófizetők pénzéből már eddig is eurótízmilliókkal finanszírozta az építkezést. (Talán ezzel kompenzálják azt, hogy a kommunisták, illetve a két világháború közötti román kormányok által a magyar egyházaktól ellopott ingatlanok jelentős részét még mindig nem hajlandók visszaadni. Elvégre az égi hatalmakkal a latroknak sem árt jóban lenni, mint azt a klasszikus műből is tudjuk.)

Érdemi információ arról továbbra sincs, hogy Isten – ha létezik – a fát és a kis tereket vagy a vasbetont és a stadionnyi szentélyeket szereti. Az viszont még nyilvánvalóbb, hogy önjelölt román helytartói az utóbbiakra szavaznak. Valamint az olyan hívekre, akik nem morfondíroznak Isten természetén, hanem elfogadják az ortodox egyház által tálalt kizárólagos magyarázatokat. És ami a legfőbb: szó nélkül fizetnek, ha Isten nevében kérik őket erre.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »