Tényleg szükségünk van egy kis áramszünetre

Kepli Lajossal, a Jobbik környezetvédelmi és energetikai szakpolitikusával a Föld órája kapcsán arról beszéltünk, hogy elszakadtunk a természettől, és ezen ideje változtatni.

Szombat este Ön is kikapcsolta az elektromos készülékeit?

Természetesen én is megtartottam a Föld óráját, amely nagyon fontos üzenetet hordoz. A fejlettnek mondott ipari társadalmak a szükséges energia többszörösét használják fel. S eközben bele sem gondolunk, hogy milyen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a világnak sok olyan pontja van, ahol emberek milliói nem részesülhetnek például az elektromos szolgáltatásból sem. A természeti erőforrások felelőtlen és kontrollálatlan kizsákmányolása helyett a következő generációra kellene gondolni. Vajon milyen bolygót hagyunk a gyermekeinkre?

Az áramszünet többről szól, mint az energiatakarékosságról. Néha nem árt egy kis szünetet tartani.

Való igaz, a Föld órája legalább hatvanpercnyi időt biztosít arra, hogy egy kicsit gondolkodjunk, és átértékeljük a világunkat. Ahogy arra Kassai Lajos is rámutat a Lovasíjász című filmben, az ember eltávolodott a teremtett világtól, a természettől. S ezen az állapoton mielőbb szükséges változtatni. Életünket egy taposómalomban töltjük, és bármilyen rossznak is ítéljük meg, mégsem akarunk kilépni a mókuskerékből. A civilizációnak nem csupán vívmányai, de árnyoldalai is vannak. A stressz, a városiasodás okozta feszültség évekkel rövidíti meg az életünket. Muszáj megtalálnunk az egyensúlyt, akár egy nyár esti sétával a szabadban. Szakadjunk el egy kicsit az anyagi világtól. Tartalmas, minőségi életet kell élnünk.

Végül is, ezt jelenti a környezettudatosság. Március 22-én ünnepeljük a Víz világnapját, vajon mennyire jellemzi a tudatosság a vízgazdálkodásunkat?

Életünk egyik legnélkülözhetetlenebb eleme a víz, ennek ellenére mégsem vigyázunk rá kellőképpen. Hiába rendelkezik hazánk egyedülálló vízvagyonnal, ha azt ipari szinten elszennyezzük. Nincs hazánkban hatékony vízgazdálkodás, pedig a klímaváltozás okozta szélsőséges csapadékeloszlás miatt ez életbevágóan fontos lenne. Áder János köztársasági elnök, miközben külföldön folyamatosan felszólal a víz védelmében, hazánkban mégsem tesz semmit, és nem akasztja meg azokat a jogszabályokat, amelyek veszélyeztetik a magyar vízbázist.

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »