Tényleg hagyományos és vicces a nőverés?

Tényleg hagyományos és vicces a nőverés?

Traumatizáló – tömören így foglalta össze dr. Stummer Vera a köztévén látható „asszonyverést”. A nők elleni erőszakkal foglalkozó Patent Egyesület jogásza szerint az MTVA ráadásul nemcsak elfogadhatónak, hanem viccesnek is mutatta a bántalmazást. Szél Bernadett, az LMP társelnöke a tartalom kivizsgálását kérte az NMHH-tól.

Ez a köztévé erkölcsi állásfoglalása, értékelte az élő műsorban közvetített jelenetet a Patent Egyesület jogásza. A 444.hu szúrta ki, hogy vasárnap a Ma délelőtt című adásban a Tihanyi Levendula Fesztiválon egy betyárnak öltözött szereplő a műsor riporternőjén mutatta be a karikás ostor használatát. Az ostor többször is rácsavarodott a riporternő testére hangos csattanás kíséretében, aki ezen jajongva és kényszeredetten nevetett. A „betyár” a suhintásokat úgy kommentálta, hogy „Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt. Így kell ezt csinálni.” A médiaszolgáltató (MTVA) a 444 megkeresésére azzal válaszolt, hogy ez csak folklorisztikus geg, vagyis poén, amit „érdemes a helyén kezelni”, és a „képzett csikós úgy kelt »riadalmat« a profi karikásostor-csattogtatással, hogy senkinek sem esik bántódása.” A csatorna csupán később, egy második levélben egészítette ki a tájékoztatást azzal, hogy „a magyar közmédia nem támogat semmilyen bántalmazást, legyen szó lelki vagy akár fizikai bántalmazásról, és nem is biztat ennek elkövetésére senkit sem”.

Elfogadhatóvá tették az erőszakot

Stummer Vera kifejezetten durvának tartja az MTVA közleményét, és mint mondta, a tévé viccesnek és így elfogadhatónak állította be az erőszakot. A felvételen látható, hogy a riporternő kényszeredetten vesz részt az előadásban, mégsem tud mit kezdeni a helyzettel az élő adásban, ráadásul mikor a férfi ostorozta, úgy csinált mintha az vicces lenne. Ezáltal a tévé azonosult a látottakkal: humorba csomagolva ugyan, de lehet bántalmazni a nőket, és a néző jobban teszi, ha röhög – magyarázta a jogász, És ezt a tévé a közleményévél meg is erősítette: humorkeretbe csomagolva „lehet nőket verni”. A jelenet egyébként az erőszak lelki és fizikai aspektusát is jellegzetesen tükrözi, az előbbit a sértő szavakkal: „azért kapod, mert nem főztél vacsorát”, utóbbit a valóságos ütéssel. Stummer Vera szerint a tévécsatorna reakciója tipikusan mutatja a társadalom bántalmazással szembeni általános, elbagatellizáló viszonyulását.

A jogásznő szerint egy ilyen jelenetet fel sem kellett volna venni, pláne nem bemutatni, de ha már megtörtént a csatornának egyértelműen el kellett volna határolódni a látottaktól.

Szél Bernadett és a TASZ is az NMHH-hoz fordult

Az LMP-s Szél Bernadett az eset miatt panasszal fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH). A birtokunkba került levél szerint az elhangzottak megsértették a nőket mint társadalmi csoportot, illetve nemtől és kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak emberi méltóságát. A 2010. évi médiatörvény 14. § (1) és (2) ugyanis rögzíti a sajtó kötelezettségeit, eszerint „a médiaszolgáltatónak az általa közzétett médiatartalomban tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot”, valamint „tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatása”. Szél Bernadett úgy látja, hogy az „asszonyverést” elfogadott mintaként mutatták be, és a „családon belüli erőszak potenciális elkövetői és áldozatai számára messze nemcsak játékos évődést, hanem az asszonyverés társadalmi elfogadottságát is visszaigazolták”. Az MTVA közleményében említett folklorisztikus geget ugyanakkor nem érti, mivel „az ostorral történő asszonyverés nem egy magyar népszokás, hanem az egyes csikós bemutatók visszatérő műsorszáma, aminek a Kiss József »csikós« által a műsorban elmondott szöveg messze nem műfaji eleme” – tehát még akkor sem kellett volna teret adni ezeknek a nézeteknek, ha a szerkesztő és a riporter így érezte. Szél Bernadett megkeresésünkre azt mondta: elküldte a levelet az NMHH-nak, ugyanis az „asszonyverős” műsor kivizsgálása rendkívül fontos, mivel abban a nők alávetettsége jelenik meg.

Megkerestük a hírközlési hatóságot (NMHH) is a 27-i keltezésű bejelentéssel kapcsolatban, a válasz szerint „a sajtóhírekben szereplő levelet Szél Bernadettől még nem kapta meg a szervezet”. Ha úgy döntenek, hogy a bejelentés miatt eljárást indítanak, ismertetésük szerint az negyven napig is eltarthat, és harminc nappal meghosszabbítható. Ennek során kapcsolatba lépnek a műsorszolgáltatóval, nyilatkozatot kérnek tőle, kivizsgálják a problémás tartalmat, majd a Médiatanács döntést hoz az ülésén.

Időközben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is az NMHH-hoz fordult. Azt írják, a betyár használta „szavak, függetlenül attól, hogy milyen cselekmény kíséretében hangzottak el, már önmagukban méltatlanok egy közszolgálati médiaszolgáltatóhoz”, és a „műsorszám ellentételezésére később nem került sor, a felháborodást követően az MTVA úgy nyilatkozott, hogy a jelenet egy »folklorisztikus geg«, melynek során a riporternő nem érzett fájdalmat”. Indoklásuk szerint „nyilvánvaló azonban, hogy a vizuális médiában bemutatott jelenetek akkor is erős hatással bírnak a nézőkre, ha azok csak imitálják az erőszakot”.

Az internetes keresőben rákerestünk az asszonyverés és karikás ostor szavakra, a legtöbb találat látványturizmussal foglalkozó vendéglátóhelyekre mutatott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »