Tényleg félezer migráns fulladhatott a tengerbe

A korábbi híresztelésekkel ellentétben azonban nem Egyiptomból indultak útjuknak a szerencsétlenül jártak. Ami viszont aggasztó, hogy ez azt is jelentheti: a csempészek a Törökország és az EU között kötött szerződés után újra a veszélyesebb, tengeri útvonalat választják.

A szemem láttára halt meg a feleségem, a gyerekem és a sógorom – mondta el egy Mohamed nevű etióp férfi az International Organisation for Migrationnek (IOM). A Földközi-tengerből kimentett, vasárnap a görög Kalatára menekített túlélőket az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR és az IOM kérdezte ki a történtekről. Ők szám szerint 41-en vannak: 37 férfi, három nő és egy hároméves kisgyerek, nemzetiségük szerint 23 szomáliai, 11 etióp, 6 egyiptomi és egy szudáni – írta meg a BBC.

Két turnusban érkezhettek

Ők az UNCHR szerint azt mondták, 30 méteres hajójuk a líbiai Tobruk kikötőjéből indult meg 100-200 emberrel túlterhelve. Az IOM szintén 200 emberről beszélt, akik több kisebb hajóval igyekeztek a tengeri találkozási pontra, ahol egy nagyobb hajó várta az érkezésüket félúton Líbia és Kréta között. Ők néhány óra utazás után megérkeztek a már eleve 300 emberrel túlterhelt hajóhoz, ez azonban nem bírta a nagy hullámokat és az újabb utasok súlyát és elsüllyedt az UNHCR szerint.

Mintegy 30 riadt migráns a kisebb vízi alkalmatosságokon maradt, a süllyedő hajóról sikeresen megmenekült 11 túlélő csatlakozott hozzájuk az IOM szerint, miután a nagyobb hajó elkezdett megtelni vízzel, pánikszerűen kiugráltak belőle.

Az áldozatok az IOM szerint 800-2000 dollárt fizettek fejenként az embercsempészeknek az útért. A túlélőket végül egy szállítóhajó vette fedélzetére és vitte Görögországba; a hajó személyzete a BBC-nek azt mondta, a migránsok eleinte visszautasították, hogy a görög parti őrséghez kerüljenek, mert ők Olaszországba tartanak.

Rémhírek Egyiptomból

A The Guardian a túlélők beszámolói alapján tisztázta azokat az ellentmondásos híreket is, miszerint a hajó Egyiptom partjaitól Alexandriából indult volna: egy túlélő is ragaszkodott hozzá, hogy ő Egyiptomból indult, és még az olasz államfő, Sergio Mattarella is vélhetően ez alapján beszélhetett „egyiptomi hajókatasztrófáról”, azonban a jelek az egyiptomi parti őrség és a belügyminisztérium szerint nem ezt mutatják. Emellett a zűrzavarhoz hozzájárulhatott, hogy eleinte magát a tragédiát is április 18-ára datálták, az olasz, görög és máltai hatóságok pedig azt állították, nincs megerősített információjuk az esetről. Végül Paolo Gentiloni olasz külügyér közölte kedden kora este, hogy valóban megtörtént a több száz áldozatot szedő tragédia.

A BBC egyébként beszámolt egy másik, napokban történt esetről is, amikor 6 holttestet és 108 túlélő migránst emeltek ki a vízből Líbia partjainál egy süllyedő gumicsónak közeléből.

A túlélőket a Guardian szerint nem toloncolják az EU–Törökország megállapodásnak megfelelően Törökországba, mert a háborús övezetnek számító Líbiából érkeztek, amelyről még nem értekezik a szerződés – erősítették meg a görög hatóságok. Így a túlélők most a kalamatai stadionban kaptak szállást, eközben folynak a hatósági eljárások.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a The Wall Street Journal szerint azt mondta: az olasz hatóságok továbbra is kutatnak a hajó és a holttestek után, hogy azok megfelelő temetést kapjanak.

Felmelegített kapcsolatok

Az egész történet ugyanakkor aggodalomra ad okot: a The Wall Street Journal és a BBC azon lamentál, jó egy éve ez lehet az első alkalom, amikor egyiptomi és líbiai csempészek összehangolt akciójával találkozhattunk. Az ilyesféle megoldások korábban gyakoriak voltak, de gyakorlatilag kikoptak, amíg Törökországon keresztül áramlottak a tömegek Görögország felé, a rövidebb, gumicsónakkal is átszelhető útvonalat választva; most úgy tűnik, a törökök és az unió visszatoloncolással fenyegető megállapodása után újra forgalmasabbá válhat a tengeri csempészút. Az UNHCR korábban közölte, egyelőre nem tűnik kaotikusnak a helyzet.

Tragikus évforduló

Az ENSZ szerint egyébként idén 180 ezer ember próbált meg tengeren eljutni Európába, közülük közel 800-an vesztették életüket. Mindenesetre ha ez alkalommal tényleg félezren haltak meg, akkor tavaly óta ez lehet a legnagyobb tragédiája az európai menekültválságnak; ismert, akkor az olaszországi Lampedusa szigetétől több mint 200 kilométerre délre felborult egy túlzsúfolt hajó, és veszett tengerbe több mint 800, Európába tartó migráns.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »