Tényleg beindult a nagy áfacsökkentés-háború

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a halhús áfájának csökkentését is indokoltnak tartaná. Ez a legújabb fejezete nagy áfacsökkentési lobbiharcnak, ám a szakértő figyelmeztet: egységes áfacsökkentésre lenne szükség.

Fazekas Sándor a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. pénteki évértékelő rendezvényén hangsúlyozta az MTI szerint, hogy más termékekhez hasonlóan a halhús áfáját is célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni, hogy a hal ne legyen aránytalanul drága a sertés- és a baromfihúshoz képest. A kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel, jelentette be és remélte, hogy az ágazat fehéredése érdekében is sikerül megoldást találni.

Így alakult a lobbiharc

A halhúsáfa csökkentése nem új ötlet egyébként, a Magyar Nemzet már januárban beszámolt arról, hogy az ágazati szereplők felvetették. A korábban a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa élén álló Lévai Ferenc lapunknak arról beszélt, hogy az alacsonyabb adó miatti állami bevételkiesés akár egy év alatt megtérülhetne. Számításai szerint Magyarországon 15 ezer tonna hal fogy évente. Kilónként ezer forinttal számolva a csökkentés az államnak 2,5 milliárd forintjába kerülne.

A különféle mezőgazdasági ágazatok ádáz versenyt vívnak az áfacsökkentési háborúban. Elsőként a sertéstőkehús áfája lett alacsonyabb. Április elején aztán az FM bejelentette, hogy a tej áfáját is csökkentenék, múlt héten pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: a tejen kívül a baromfihús és a tojás áfája is csökken terveik szerint 2017-ben. Szerdán a Magyar Pékszövetség is beszállt a lobbizásba, ők a kenyerek és pékáruk áfájának csökkentését szeretnék elérni.

Egységes csökkentésre lenne szükség

A magas áfa miatt valóban sok az adócsaló, de ez önmagában nem ok a csökkentésre – mondta Sztankó Dániel, az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. szakértője pénteken a Magyar Nemzetnek. A mérséklés által alacsonyabb lehet az infláció, ami növelheti a fogyasztást. Azt is hozzátette, hogy az egységes csökkentés jobb, mintha bizonyos tételeknél vezetik be az alacsonyabb kulcsot. Ha csökkentik a sertés vagy éppen a baromfi áfáját, joggal merül fel a nyúltartók, a halasok körében, nekik miért nem jár a kedvezmény. Kiemelte, egy ilyen döntés előtt társadalompolitikai, egészségügyi és egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.

– Ha egy süteményt elvitelre kérünk a cukrászdában, olcsóbb, mintha a helyszínen ennénk meg. Azért lehet ilyen ellentmondás, mert a szolgáltatásnak magasabb az áfakulcsa. Az adórendszer egyszerűsítése miatt lenne tehát fontos az egységes csökkentés – fejtette ki Sztankó Dániel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »