„Tempfli József szeretete mindenkire kiterjedt”

„Tempfli József szeretete mindenkire kiterjedt”

Áder János magyar köztársasági elnök is részvétét fejezte ki Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspök halála miatt Böcskei Lászlónak, a nagyváradi római katolikus egyházmegye püspökének címzett levelében, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el csütörtökön az MTI-hez.

tempfli mti_b(fotó: MTI)

Ebben Áder János azt írta, hogy szomorú szívvel búcsúzik Tempfli Józseftől. „Fájdalmas veszteség ez Szent László városának és minden magyarnak, éljen bárhol a nagyvilágban. Személyében olyan főpásztor távozott közülünk, akinek szeretete, figyelme mindenkire kiterjedt. Püspöki címerében a vizet fakasztó Szent László látható. A felfakadó forrás élteti a testet – de jelenti a hitre való szomjúságot is” – áll a levélben.

Ebben a köztársasági elnök arra is felhívja a figyelmet, hogy Tempfli József püspökként szolgálni akart, ahogy tette ezt a diktatúra évtizedeiben vidéki plébánosként is. Hűséggel szolgált, követve az őt pappá szentelő Márton Áron példáját. „Törékeny testében erős lélekkel küzdött a hívekért és a magyarságért. Gondolkodását, cselekedeteit meghatározta magyarsága: meggyőződése volt, hogy az ember nem véletlenül születik egy közösségbe. Német őseit meg nem tagadva szolgálta a magyar nemzetet” – fogalmazott az államfő.

Áder János hangsúlyozza: Tempfli József hitt abban, hogy a teremtés része a nyelvi, kulturális sokszínűség. Vallotta, hogy mindenkinek óvnia, gazdagítania kell a saját kultúráját és tisztelnie a másét. Ezért tartotta fontosnak, hogy a csángó magyarok magyar nyelven imádkozhassanak, hallgathassanak szentmisét, és ezért harcolt fáradhatatlanul püspöksége elrabolt vagyonáért. Tempfli Józsefnek meggyőződése volt, hogy nem mondhat le a Szent István alapította püspökség értékeiről, mert azoknak a hívők lelki újjászületését kell szolgálniuk, fűzte hozzá Áder János.

„Püspöksége során húszezer – egy kisebb városnyi – fiatalt bérmált, megerősítve őket katolikus hitükben, és ezzel magyarságukban is. Bennük különös erővel él majd tovább az ő hite és szeretete, amit mindannyian őrzünk magunkban, akik találkozhattunk vele, tanulhattunk tőle. Fájdalommal búcsúzunk, de tudjuk, velünk marad” – olvasható a köztársasági elnök levelében.

Részvétét fejezte ki Tempfli József halála kapcsán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is, rámutatva, hogy a rendszerváltás után kezdődő püspöki tevékenysége szorosan összefüggött a kommunista karhatalom által elkobozott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért folytatott harcával. „Azonban Tempfli József elkötelezett közéleti állásfoglalása és helytállása még a forradalom előtti időkre nyúlik vissza, amikor a váradolaszi, megsemmisítésre ítélt temető jelentős magyar személyiségeinek földi maradványait és síremlékeit mentette meg a végső pusztítástól” – emlékeztet a szövetségi elnök.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy Tempfli Józsefet a hazai magyar közösség az egyik legmarkánsabb kiállású egyházi elöljárójaként ismerte, akit határozott közéleti állásfoglalásaiban szüntelen foglalkoztatott a magyarság sorsának alakulása, képviseletének megőrzése és megerősödése. „Elmúlásával közössége iránti őszinte törődése, példamutató embersége, kiegyensúlyozott világlátása, méltányossága és bölcsessége fog hiányozni világunkból. Ezek előtt az értékek előtt hajtunk fejet kegyelettel most, amikor megrendülve idézzük fel páratlan személyiségét” – fogalmaz Kelemen Hunor.

Mint arról beszámoltunk, Tempf­li József nyugalmazott váradi római katolikus megyés püspök hosszan tartó betegség után szerdán, 85 éves korában hunyt el. Földi maradványait vasárnap 15 órakor ravatalozzák fel a nagyváradi székesegyházban, majd 18 órakor szentmisét mutatnak be lelki üdvéért. A nyugalmazott püspököt hétfőn a 11 órától tartandó engesztelő gyászmisét követően a nagyváradi székesegyház kriptájában helyezik örök nyugalomra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »