"Temetőt fogunk csinálni a labdarúgó EB-ből"

"Temetőt fogunk csinálni a labdarúgó EB-ből"

MTI nyomán

“Temetőt fogunk csinálni a labdarúgó EB-ből” – állítólag ezt mondta az a férfi a Facebookra kiposztolt videóban, aki keddre virradó éjszaka a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot az otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét.
 

Larossi Abballa újabb merényletekre szólított fel a közösségi oldalakon – a Facebook mellett a Twitteren is -, mielőtt a kommandósok végeztek vele.

David Thomson, a külföldre sugárzó francia közszolgálati rádió, az RFI terrorizmussal foglalkozó újságírója szerint a 13 perces felvételt 98-an nézték meg a Facebookon, mielőtt a rendőrség 11 órával a kiposztolás után törölte.

Az iszlamista radikalizmusa miatt megfigyelt 25 éves férfi nagyon nyugodt és mosolygós azon a felvételen, amelyet néhány perccel a gyilkosságok után a rendőrházaspár lakosában töltött fel a Facebookra.

Davis Thomson szerint az elkövető előre megírt szöveget olvasott fel, amelyben újabb merényletekre szólított fel. A Mohamed Ali néven nyitott Twitter-oldalán pedig hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőjének, majd a muzulmánoknak azt üzenete, hogy “kötelező a dzsihád, mert az védelmi jellegű” – mondta a francia újságíró.

Larossi Abballa

Az áldozatok házában – az életben hagyott hároméves gyerek jelenlétében – készült felvételen Larossi Abballa azt mondja, hogy “megölt egy rendőrt és a feleségét”. Majd rendőrök, újságírók, közéleti személyiségek, börtönőrök és rapperek elleni merényletekre szólít fel, tucatnyi ismert embert néven nevezve.

“Temetőt fogunk csinálni az EB-ből”

– mondta az elkövető a négy napja kezdődött franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra utalva. Ezek után arra kérte 160 követőjét és mindenekelőtt az Iszlám Államhoz kötődő “kapcsolatait”, hogy tegyék közzé: magára vállalta a támadást. Ezzel magyarázható a francia újságíró szerint az, hogy az Amak iszlamista ügynökség, amely az orlandói mészárlást is az Iszlám Állam akciójának nevezte, azt állította, hogy az ő harcosuk ölte meg a Magnanville közelében fekvő Les Mureaux rendőrfőnök-helyettesét és feleségét.

Larossi Abballa egyébként az áldozatairól is tett ki felvételeket a Facebookra.

A Le Monde című francia napilap kommentárja szerint Larossi Abballa a legnehezebben kivédhető potenciális terrorista profiljának felel meg, miközben a teljes francia rendőrség és terrorelhárítás az EB biztosítására koncentrált. A rendőrség tartott attól, hogy a puha, azaz kevésbé védhető célpontok nagy kockázatnak vannak kitéve a torna alatt.

Nem volt ismeretlen

A 25 éves, francia állampolgárságú Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben letartóztatták, mert iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt három év börtönbüntetésre ítélték, amelyből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta – radikalizmusa miatt – a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját lehallgatták, de a rendőrség nem észlelt arra utaló jeleket, hogy azonnali terrortámadásra készülne. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »